Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Continuă protestele la Tbilisi. Președinta…

Continuă protestele la Tbilisi. Președinta Georgiei a depus o plângere la Curtea Constituțională

Sursă foto: jam-news.net

În Georgia continuă „mișcarea de rezistență”. După ce poliția a dispersat protestul la răsăritul soarelui pe 19 noiembrie, în seara aceleiași zile, manifestanții s-au întors în număr și mai mare în orașul Tbilisi. Protestatarii, în frunte cu coalițiile de opoziție, cer organizarea unor alegeri parlamentare repetate, relatează Jam News.

Între timp, președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a depus o plângere la Curtea Constituțională pentru a cere declararea rezultatelor alegerilor ca fiind neconstituționale.

Una dintre liderii „Coaliției pentru Schimbare”, Elena Koștaria, a declarat că protestatarii vor vor continua:„Nu vom face niciun pas înapoi. Am declarat mișcarea de rezistență, iar aceasta va fi o mișcare doar înainte. Poliția va pleca, «Visul Georgian» (partidul de guvernământ) va pleca și Rusia va pleca din această țară”.

Liderul Uniunii „Mișcarea Națională”, Giorgi Vashadze, îndeamnă guvernul țării „să asculte vocea poporului și să înceapă pregătirile pentru alegeri noi”.

„Mișcarea de rezistență” a fost inițiată de Coaliția pentru Schimbare și Uniunea „Mișcarea Națională” ca semn de dezacord față de rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare din 26 octombrie. Miercuri, 20 noiembrie, la protest s-au alăturat liderii „Georgia Puternică”.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru ca această poveste să se încheie cu o adevărată victorie. Iar victoria înseamnă organizarea unor alegeri noi și corecte. Chiar dacă mitingul va fi dispersat, credeți-mă, acest protest va crește și mai mult”, a declarat Mamuka Kazaradze, unul dintre liderii „Georgiei Puternice”.

În același timp, președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a început implementarea planului său anticriză, demarat prin depunerea unei plângeri la Curtea Constituțională pentru a cere declararea rezultatelor alegerilor ca fiind neconstituționale.

Din cauza încălcării principiilor universalității și secretului votului, președintele cere ca normele controversate care reglementează organizarea alegerilor, precum și rezultatele finale ale acestora, să fie declarate neconstituționale, punctează Jam News.

Planul anticriză al lui Zurabișvili include, de asemenea, numirea unui nou Consiliu Electoral Central, modificarea codului electoral, crearea unui tribunal special pentru „disputele electorale” și organizarea unor alegeri repetate. În opinia lui Zurabișvili, toate aceste măsuri trebuie implementate „cu sprijinul și implicarea partenerilor internaționali”.

La rândul său, partidul de guvernământ „Visul Georgian” susține că alegerile au fost legitime. Prima ședință a noului Parlament a fost programată pentru 25 noiembrie.