Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consiliul European dă undă verde…

Consiliul European dă undă verde utilizării activelor rusești înghețate pentru a sprijini autoapărarea și reconstrucția Ucrainei

Sursa: europarl.europa.eu

Consiliul European a aprobat marți, 21 mai, o serie de acte juridice care garantează că profiturile nete rezultate din veniturile obținute de depozitarii centrali de valori mobiliare (CSD) din UE, ca urmare a punerii în aplicare a măsurilor restrictive ale UE, vor fi utilizate pentru continuarea sprijinului militar acordat Ucrainei, precum și pentru capacitățile și reconstrucția industriei sale de apărare.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Consiliu, aceasta înseamnă că CSD-urile care dețin active suverane și rezerve rusești de peste 1 milion de euro vor contribui financiar din profiturile lor nete corespunzătoare, acumulate începând cu 15 februarie 2024.

UE se așteaptă ca aceste active să producă profituri de aproximativ 15-20 de miliarde de euro până în 2027. Ucraina ar urma să primească prima tranșă în luna iulie, au declarat diplomații UE, notează Reuters.

Grupul celor șapte țări (G7) a înghețat active financiare rusești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari la scurt timp după invazia Moscovei în Ucraina în 2022. De atunci, UE și alte țări din G7 au dezbătut cum și dacă să folosească fondurile pentru a ajuta Ucraina.

Sumele vor fi plătite de către CSD-uri către UE pe o bază bianuală și vor fi utilizate pentru continuarea sprijinului militar acordat Ucrainei prin intermediul Facilității europene de sprijin pentru pace, precum și pentru sprijinirea capacităților industriei de apărare a Ucrainei și a nevoilor de reconstrucție prin intermediul programelor UE, în conformitate cu formula: Facilitatea europeană pentru pace 90%, Programe UE finanțate de la bugetul UE 10%.

Această repartiție va fi revizuită anual și pentru prima dată înainte de 1 ianuarie 2025.

CSD-urilor li se va permite să rețină provizoriu o cotă de aproximativ 10% din contribuția financiară pentru a respecta cerințele legale privind capitalul și gestionarea riscurilor, având în vedere impactul războiului din Ucraina, în ceea ce privește activele deținute de CSD-uri.

La 12 februarie 2024, Consiliul a decis că CSD-urile care dețin active și rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei (CBR) în valoare de peste 1 milion de euro, care au fost imobilizate ca urmare a măsurilor restrictive ale UE, trebuie să pună deoparte soldurile extraordinare de numerar acumulate din cauza măsurilor restrictive ale UE și nu pot dispune de profiturile nete care rezultă din acestea.

Marcând al doilea an de la invazia ilegală, nejustificată și neprovocată la scară largă a Ucrainei de către Rusia, liderii G7, în declarația lor din 24 februarie 2024, au reiterat sprijinul constant al țărilor lor pentru dreptul Ucrainei la autoapărare și angajamentul lor față de securitatea pe termen lung a Ucrainei și s-au angajat să își intensifice asistența de securitate acordată Ucrainei și să sporească capacitățile de producție și de livrare pentru a ajuta țara. Declarația respectivă a salutat adoptarea actelor juridice ale UE privind veniturile extraordinare ale CSD-urilor obținute din activele suverane imobilizate ale Rusiei și a încurajat luarea de măsuri suplimentare pentru a permite utilizarea acestora, în conformitate cu obligațiile contractuale aplicabile și în conformitate cu legislația în vigoare.