Consiliul European anunță despre introducerea unor sancțiuni economice împotriva regimului din Belarus
Consiliul European anunță despre introducerea, la 24 iunie, a unor noi măsuri restrictive împotriva regimului din Belarus, drept răspuns la escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în Belarus și actelor violente de represiune îndreptate împotriva societății civile, a opoziției democratice și a jurnaliștilor.
Astfel, a fost restricționat comerțul cu produse petroliere, clorură de potasiu și bunuri utilizate pentru producerea sau fabricarea produselor din tutun.
În plus, accesul la piețele de capital din UE este restricționat și este interzisă asigurarea și reasigurarea Guvernului din Belarus și a organismelor și agențiilor publice din Belarus. Banca Europeană de Investiţii va înceta orice decontare sau plată aferentă oricărui acord existent în legătură cu proiecte din sectorul public, precum şi oricărui contract de asistenţă tehnică.
Totodată potrivit Consiliului European, se interzice „vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, direct sau indirect, către oricine din Belarus, de echipamente, tehnologii sau softuri destinate să fie utilizate în principal pentru supravegherea sau interceptarea de comunicaţii prin internet şi telefonice, precum şi de bunuri şi tehnologii cu dublă utilizare în scopuri militare, şi către anumite persoane, entităţi sau organisme din Belarus”.
Pe 21 iunie, Consiliul European a decis să impună măsuri restrictive împotriva a 78 de persoane din Belarus și a 8 entități.
Runda de măsuri restrictive vizează șapte persoane și o entitate care au fost desemnate în legătură cu aterizarea forțată și ilegală a unui zbor Ryanair la Minsk, în Belarus, la 23 mai, fapt care a pus în pericol siguranța aviației și reținerea de către autoritățile belaruse a jurnalistului Raman Pratasevici și a Sofiei Sapega.
Potrivit Consiliului, printre cei vizați se numără, de asemenea, mai multe personalități importante din mediul de afaceri care sprijină regimul Lukașenko și beneficiază de pe urma acestuia.
Prin urmare, aceste sancțiuni transmit un nou semnal puternic susținătorilor regimului, acela că menținerea sprijinului lor pentru Aleksandr Lukașenko are un cost substanțial.
Pe 10 iunie, Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluție prin care a solicitat mai multe sancțiuni împotriva R. Belarus în urma deturnării zborului Ryanair.
Eurodeputații au solicitat măsuri economice, dar și sectoriale rapide care să vizeze principalele industrii din Belarus, în special sectorul țițeiului și al produselor petroliere, al potasei, al oțelului și al prelucrării lemnului.
„Prin rezoluția adoptată, Consiliul este îndemnat să sancționeze cât mai curând posibil persoanele și entitățile din Belarus, implicate în devierea forțată și răpirea celor doi.
De asemenea, statele membre ale UE trebuie să acționeze de urgență cu un nou pachet de sancțiuni împotriva celor care au participat sau au fost complici la fraudele electorale de anul trecut și la încălcările ulterioare ale drepturilor omului în Belarus”, se arată în document”.