Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Confruntări la frontiera dintre Afganistan…

Confruntări la frontiera dintre Afganistan și Pakistan: există morți și răniți

Sursa foto: Profimedia Images

Șase civili pakistanezi și un soldat afgan au fost uciși duminică, 11 decembrie, în bombardamente și focuri de armă transfrontaliere. Armata pakistaneză a declarat că forțele de frontieră afgane au deschis „focuri de armament greu neprovocate, inclusiv artilerie/mortiere asupra populației civile” la punctul de trecere a frontierei Chaman, care leagă provincia Belucistan din vestul Pakistanului de provincia Kandahar din sudul Afganistanului, scrie Reuters.

Șase civili au fost uciși și alți 17 au fost răniți de focul afgan, ceea ce a determinat trupele pakistaneze să riposteze, a precizat armata pakistaneză într-un comunicat.

Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a declarat că aceste decese „merită cea mai fermă condamnare”.

„Guvernul interimar afgan ar trebui să se asigure că astfel de incidente nu se mai repetă”, a spus el într-o declarație.

Surse afgane au declarat că ciocnirea a început după ce forțele pakistaneze au cerut forțelor afgane să nu mai construiască un nou post de control pe partea lor de graniță.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Kandahar, Hafiz Saber, a declarat că un soldat afgan a fost ucis și alte 10 persoane, inclusiv trei civili, au fost rănite.

Oficialul afgan Noor Ahmad, aflat în Kandahar, a declarat pentru Reuters că situația a revenit la normal după ce cele două părți au avut o întrevedere.

Punctul de trecere a frontierei afgane aglomerat de la Chaman, folosit pentru comerț și tranzit, a fost închis timp de câteva ore înainte de a se redeschide. Punctul de trecere a fost închis timp de mai multe zile luna trecută, după ciocniri similare.

Autoritățile afgane au fost informate că trebuie evitată repetarea unor astfel de incidente și că trebuie luate cele mai stricte măsuri posibile împotriva celor responsabili, a declarat biroul de externe al Pakistanului.

„Astfel de incidente nefericite nu sunt în concordanță cu legăturile frățești dintre cele două țări”, a adăugat acesta.