Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisia Europeană recomandă acordarea statutului…

Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE pentru Bosnia-Herțegovina

Foto: digi24.ro

Comisia Europeană (CE) recomandă Consiliului European să acorde statutul de țară candidată pentru aderarea la UE pentru Bosnia-Herțegovina. Miercuri, 12 octombrie, CE a adoptat directiva pentru 2022 privind extinderea UE, care conține o „evaluare detaliată a situației actuale și a progreselor înregistrate de Balcanii de Vest și de Turcia pe drumul lor către Uniunea Europeană, cu un accent deosebit pe punerea în aplicare a reformelor fundamentale, precum și orientări clare privind prioritățile viitoare în materie de reforme”.

Astfel, CE recomandă Consiliului European să acorde Bosniei și Herțegovinei statutul de țară candidată, cu condiția să se ia o serie de măsuri pentru „consolidarea democrației, a funcționalității instituțiilor statului, a statului de drept, a luptei împotriva corupției și a criminalității organizate, a garantării libertății presei și a gestionării migrației în această țară”.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că „invazia brutală a Rusiei în Ucraina evidențiază puternic importanța extinderii UE, care capătă o nouă semnificație geopolitică”.

„Recomandăm, astăzi, Consiliului să acorde Bosniei și Herțegovinei statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Vedem o dinamică pozitivă în acest proces și sperăm ca regiunea să profite de această șansă și să o fructifice prin punerea în aplicare a unor reforme esențiale. Nu evaluăm doar performanța partenerilor, ci și a viitoarelor state membre. Evaluările pe care le facem acum se referă, de asemenea, la tipul de Uniune pe care îl dorim pe viitor. Și este clar că noi credem în viitorul european al partenerilor noștri. Invazia brutală a Rusiei în Ucraina evidențiază puternic importanța extinderii UE, care capătă o nouă semnificație geopolitică. Este o investiție pe termen lung în pace, prosperitate și stabilitate pentru continentul nostru.”

De asemenea, reprezentanții CE au evaluat reformele întreprinse de autoritățile din țările, care sunt deja candidate, Muntenegru, Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Kosovo și Turcia, și au venit cu o serie de recomandări către acestea.

Astfel, CE recomandă statului Muntenegru să își intensifice „eforturile de soluționare a problemelor nerezolvate, inclusiv în domeniile libertății de exprimare și libertății presei, luptei împotriva corupției și a criminalității organizate”. În cazul Serbiei, CE a anunțat că autoritățile din Serbia trebuie să depună „eforturi suplimentare și să-și asume un angajament politic pentru a continua și a aprofunda reformele și pentru a remedia deficiențele, în special în domeniile-cheie ale sistemului judiciar, ale luptei împotriva corupției și a criminalității organizate și ale libertății presei”.

De asemenea, CE a accentuat faptul că și Albania, Macedonia de Nord și Republica Kosovo trebuie să își intensifice eforturile în domeniile-cheie ale statului de drept, ale luptei împotriva corupției și ale luptei împotriva criminalității organizate.

În cazul Turciei, CE a menționat că țara trebuie să respecte „suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor membre ale UE”.