Comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei: Peste 33 de mii de locuitori ai orașului Mariupol au fost deportați
Ludmila Denisova, comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, susține că, până în prezent, 33 de mii de locuitori ai orașului Mariupol au fost deportați în Rusia și duși cu forța în zonele ocupate temporar din regiunea Donețk, scrie unian.net.
Comisara Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului a spus că „nivelul de teroare al ocupanților ruși în Mariupol bate toate recordurile naziste”.
„Astăzi, au fost confirmate datele despre 33 de mii de cetățeni care au fost deportați cu forța în Federația Rusă și în raioanele ocupate temporar din regiunea Donețk. În același timp, mass-media din țara agresoare, citând surse din departamentele militare ale Federației Ruse, raportează peste 700.000 de persoane scoase de ocupanți în Rusia, dintre care peste 131.000 erau copii. Din Mariupol, 134 de mii de persoane au fost scoase în timpul războiului”, a declarat Ludmila Denisova.
În regiunile ocupate de trupele ruse, se desfășoară o „curățare brutală a civililor, care se realizează cu ajutorul colaboratorilor locali”, a subliniat Denisova. Ei sunt cei care, potrivit comisarei pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, „predau ocupanților datele locuitorilor din Mariupol, în special ale lucrătorilor instituțiilor de stat”.
„Martorii raportează că gărzile ruse efectuează arestări ilegale, deținuții sunt torturați și executați pentru orice manifestare a unei poziții pro-ucrainene. O parte dintre orășeni ajung în lagăre de filtrare, aproximativ 10.000 de persoane sunt în prezent deținute acolo. Procedurile sunt lente, deoarece inamicul este interesat să își acopere pozițiile cu oameni vii – oameni pașnici din Mariupol”, a declarat Denisova.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.