Comisara europeană pentru Extindere, așteptată la Chișinău de Ziua Europei

Comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a anunțat că va efectua a doua vizită în R. Moldova de la preluarea mandatului, în perioada 9-11 mai.
„Vom sărbători împreună Ziua Europei, în Chișinău. Apoi vom merge din nordul țării până la sud”, a declarat Marta Kos într-un clip video publicat de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
În cadrul primei sale vizite la Chișinău în luna februarie, de la numirea în funcție pe 1 decembrie 2024, Kos a semnat o scrisoare de intenție care prevede strategia prin care R. Moldova își va consolida securitatea energetică și pașii pe care îi va întreprinde în următorii 2 ani pentru a nu fi afectată de șantajul energetic rusesc. În cadrul acestei strategii, sprijinul total pentru R. Moldova s-ar ridica la 250 de milioane de euro pentru 2025, din care 100 de milioane de euro vor fi furnizați de UE până la jumătatea lunii aprilie. Pe lângă acest sprijin total și ca parte din aceeași strategie, a fost anunțată o sumă de 60 de milioane de euro pentru populația din regiunea transnistreană, cu anumite condiții.
Comisara pentru extindere a Uniunii Europene a declarat, la mijlocul lunii martie, că R. Moldova ar putea încheia negocierile de aderare până în 2029. Fiind întrebată de către ZdG dacă consideră că este posibil ca R. Moldova să devină stat membru al UE până în 2030, așa cum au declarat autoritățile de la Chișinău, aceasta a afirmat că dacă procesul de aderare nu va fi pe ultima sută de metri la finalul mandatului său, în 2029, atunci îl va considera lipsit de succes.
Parlamentul European a aprobat marți, 11 martie, Mecanismul de reformă și creștere pentru R. Moldova, în valoarea de aproape 1,9 miliarde de euro. Proiectul de lege a fost susținut de 499 eurodeputați, 117 persoane votând împotrivă și 44 – abținându-se. R. Moldova urmează să recepționeze prefinanțarea, în sumă de 315 de milioane de euro, la sfârșitul lunii aprilie.
Mecanismul va sprijini țara timp de trei ani, în perioada 2025-2027, și se preconizează că va furniza până la 385 de milioane de euro – sprijin financiar nerambursabil și 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, „în condiții extrem de favorabile, cu o perioadă lungă de rambursare și cu rate ale dobânzii avantajoase”.
Mecanismul de reformă și creștere face parte dintr-un plan mai amplu al UE de creștere economică pentru R. Moldova, care vizează dublarea economiei țării în decurs de un deceniu, promovând în același timp stabilitatea socioeconomică. Instrumentul are la bază inițiative similare din alte regiuni candidate la aderarea la UE, cum ar fi Mecanismul pentru Balcanii de Vest. Acesta reprezintă un pas semnificativ înainte pe calea aderării R. Moldova la UE.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și a primit statutul de țară candidată în iunie 2022. Negocierile de aderare au fost deschise oficial în iunie 2024.