Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisar european: Cel puţin 12…

Comisar european: Cel puţin 12 ţări UE au încredere că pot vaccina 70% din populaţie împotriva COVID-19 până la jumătatea lunii iulie

Foto: Financial Times

„Cel puţin 12 ţări UE au încredere că pot vaccina 70% din populaţie împotriva COVID-19 până la jumătatea lunii iulie”. Declarație aparține comisarului european pentru piața internă, Thierry Breton, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană a stabilit un obiectiv de inoculare a 70% din populația adultă a UE până la sfârșitul acestei veri, bazându-se pe o creștere importantă a livrărilor de vaccinuri pentru a accelera procesul de vaccinare.

„Suntem încrezători că vom putea livra suficiente doze de vaccin, dar într-adevăr, depinde de statele membre să se organizeze pentru a fi pregătite pentru acest lucru. Avem cel puţin 12 state membre care spun că sunt pe deplin confortabile cu această cifră de 70%” iar numărul lor „crește zilnic””, a declarat Breton unei comisii parlamentare irlandeze.

Comisarul european nu a identificat cele 12 state membre și nici nu a spus care țări s-au simțit mai puțin confortabile cu cifra de 70%.

„Un anunț venit săptămâna trecută potrivit căruia țările UE vor primi încă 50 de milioane de vaccinuri produse de Pfizer și BioNTech, a oferit executivului un confort suplimentar în ceea ce privește obiectivele de livrare”, a accentuat Breton.

Breton, care și-a exprimat speranța recent că Europa va avea un sezon turistic de vară anul acesta, a declarat că obiectivul privind procesul de vaccinare este important pentru a oferi „lumină la capătul tunelului” înainte de sezonul de vacanță.

Anterior, țările Uniunii Europene (UE) au convenit să lanseze certificatele de călătorie COVID pentru a redeschide turismul în această vară. Parlamentarii vor negocia detalii în luna mai, transmite Reuters.

Certificatele ar permite persoanelor vaccinate anti-COVID-19 să călătorească mai ușor în UE, unde restricțiile de circulație au influențat mult industria turistică.

Cele 27 de state membre ale UE „și-au subliniat angajamentul de a pregăti cadrul până în vara anului 2021”.