Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cine sunt cei șapte jurnaliști…

Cine sunt cei șapte jurnaliști omorâți în prima lună a războiului declanșat de Putin în Ucraina   

Șapte jurnaliști uciși în prima lună de război din Ucraina

După o lună de la începutul invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei, cel puțin șapte jurnaliști și-au pierdut viața, conform datelor publicate de BBC. Ultima victimă a războiului este jurnalista rusă Oksana Baulina, corespondentă la publicația „The Insider”.

Procuratura din Kiev a început să investigheze cazul. Salvatorii ucraineni și oamenii legii lucrează la locul morții lui Baulina și a persoanei care era cu ea.

Jurnalista rusă a lucrat anterior cu „Fundația Anticorupție” lui Alexei Navalny (organizație recunoscută drept „extremistă” și totodată ca „agent străin”), unde a creat canalul „Navalny LIVE” și a colaborat cu Europa Liberă și Mediazona. Oksana Baulina a decedat în timp ce filma distrugerile sectorului Podolsky din Kiev, fiind victima unui nou atac rusesc.

Primul jurnalist decedat, la două zile după război

La data de 26 februarie, la două zile de la începutul războiului, a fost înregistrat primul deces printre jurnaliști – ucraineanul Dilerbek  Sharikov. El a fost împușcat mortal dintr-o mașină cu o armă automată în satul Zelenivka, regiunea Herson. Sharikov se număra ca membru al fundației caritabile „House of Hope”, și activa ca jurnalist la săptămânalul „Around You”.

Yevhenii Sakun, ce activa ca fotojurnalist la un post TV ucrainean și corespondent la agenția de știri spaniole „EFE” a fost omorât în timpul atacului asupra turnului de televiziune din Kiev la data de 1 martie. Olga Tokariuk, persoană apropiată lui Sakun,  a confirmat oficial decesul cameramanului: „A fost o plăcere să lucrez cu el. Sunt devastată de această veste”, a spus ea, însoțind mesajul de o fotografie a cărții de presă profesională a cameramanului ucis.

La 6 martie,  jurnalistul, Viktor Dudar a decedat pe front, în regiunea Nikolaev. În anii 2014-15, Viktor a luptat pe prima linie în cele mai fierbinți locuri din Donbas, deși i s-a oferit un post în serviciul de presă al departamentului militar, a refuzat și a plecat la luptă. Victor Dudar a devenit rezervist și a continuat să lucreze pentru ziarul „Express”, făcând jurnalism de investigație și abordând subiecte militare. Din primele zile ale războiului din Ucraina, a mers din nou pe front.

Brent Renaud, fostul jurnalist „New York Times”, în vârstă de 51 de ani a decedat în orașul Irpin, lângă Kiev. Andriy Nebitov, șeful poliției din regiunea Kiev, a declarat într-o postare pe Facebook că forțele ruse l-au împușcat pe Renaud, adăugând că „ocupanții ucid cu cinism chiar și jurnaliști ai presei internaționale, care au încercat să spună adevărul despre atrocitățile armatei ruse în Ucraina”.

Șapte jurnaliști uciși în prima lună de război din Ucraina

Doi jurnaliști de la „Fox News”, Pierre Zakrzewski și Oleksandra Kuvshinova și-au pierdut viața pe 14 martie, când automobilul în care se aflau a luat foc în Horenka, regiunea Kievului.

Directorul general „Fox News”, Suzanne Scott, a declarat că a fost o „zi sfâșietoare” pentru organizație.

„Pierre a fost un fotograf de război, care a acoperit aproape toate materialele internaționale pentru Fox News, din Irak, Afganistan și până în Siria, în timpul mandatului său lung la noi”, a spus ea.

Producătorul de teren pentru „Fox News” Yonat Friling a spus că Kuvshinova a lucrat cu echipa în ultima lună și „a făcut o treabă genială. Am pierdut o femeie frumoasă și curajoasă. Iubea muzica și era amuzantă și bună.”, a spus Friling. 

În perioada 24-25 februarie peste o mie de corespondenți străini au fost pe teren în Ucraina, potrivit cifrelor furnizate de armata ucraineană, care emite acreditări.

Vasile Ursachi, stagiar ZdG