Cinci state membre ale UE au început să emită de astăzi certificate digitale ale UE privind COVID. Președinta Comisiei Europene: au fost deja generate peste 200 de milioane de certificate
Cinci state membre ale UE au început să emită de joi, 1 iulie, certificate digitale ale UE privind COVID, iar alte 21 de state membre, dar și Norvegia, Islanda și Liechtenstein au început să facă acest lucru înainte de 1 iulie, data la care a intrat în vigoare Regulamentul privind certificatul digital al UE privind COVID.
„În luna martie, am promis că vom dispune de un sistem la nivelul întregii UE care să faciliteze libera circulație în condiții de siguranță pe teritoriul UE înainte să înceapă vacanța de vară. Acum putem confirma că sistemul certificatului digital al UE privind COVID este operațional. Marea majoritate a statelor membre ale UE sunt deja conectate la sistem și sunt pregătite să emită și să verifice certificatele. Au fost deja generate peste 200 de milioane de certificate. Îi ajutăm pe europeni să își recâștige libertatea pe care o prețuiesc atât de mult”, susține președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Toți cetățenii europeni au dreptul la liberă circulație chiar dacă nu dețin un astfel de certificat, dar acesta va facilita călătoriile, permițându-le deținătorilor să fie exceptați de la restricții precum carantina.
Certificatul digital al UE privind COVID va fi accesibil tuturor și:
- atestă vaccinarea, testarea și vindecarea de COVID-19
- este gratuit și disponibil în toate limbile UE
- este disponibil în format electronic și pe suport de hârtie
- este securizat și conține un cod QR semnat digital.
Comisia s-a angajat să mobilizeze 100 de milioane de euro în cadrul Instrumentului de sprijin de urgență pentru a ajuta statele membre să furnizeze teste la prețuri accesibile.
La 17 martie, Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unui certificat al UE privind COVID pentru a facilita libera circulație a cetățenilor, în condiții de siguranță, pe teritoriul UE în timpul pandemiei.
La 20 mai, colegiuitorii au ajuns la un acord provizoriu, iar la 1 iuniea a devenit operațional portalul UE, care permite verificarea elementelor de securitate pe care le conțin codurile QR. Conectarea în timp real la portal a tuturor celor 30 de țări membre ale UE și SEE s-a realizat în termenul stabilit, și anume 1 iulie.