Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Chipul unui deținut rus, care…

Chipul unui deținut rus, care a luptat alături de mercenarii grupului Wagner pe frontul din Ucraina, apare pe o placă memorială pe fațada unei școli din Saratov

Sursa foto: BBC

La sfârșitul anului 2022, pe fațada școlii nr. 11 din Saratov a fost instalată o placă memorială în „cinstea” lui Denis Kovîrzin, recrutat de membrii grupului Wagner, care a murit în timpul invaziei rusești din Ucraina, scrie Meduza.

Kovîrzin a fost condamnat în 2016 la șapte ani și șase luni de închisoare într-o colonie cu regim strict, fiind judecat pentru infracțiunea de omor.

În iulie 2022, recrutori ai grupului Wagner au vizitat penitenciarul IK-11 din Nijni Novgorod, unde Kovîrzin își ispășea pedeapsa, și le-au promis deținuților că vor fi grațiați dacă vor lupta pe frontul din Ucraina. Nu se știe cu exactitate dacă Kovîrzin a fost grațiat de președintele rus, așa cum le-a promis deținuților fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin.

Placa memorială a lui Kovîrzin este prima placă comemorativă a unui pușcăriaș care a luptat alături de mercenarii Wagner și care a fost instalată oficial de autoritățile din Rusia. Purtătoarea de cuvânt a primarului din Saratov, Anastasia Usova, a declarat că a auzit pentru prima dată despre această placă.

Pe 5 ianuarie curent, Evgheni Prigojin, fondatorul celui mai mare grup de mercenari din Rusia, Wagner, a anunțat că membrii primului grup de prizonieri recrutați de Wagner pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina au încheiat contracte pentru șase luni, în schimbul grațierii.