China a făcut public un plan de pace, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina: între „respectarea suveranității tuturor țărilor” și „oprirea sancțiunilor unilaterale”
China a declarat vineri, 24 februarie, la un an de la începutul invaziei ruse din Ucraina, că dialogul și negocierile sunt singurele modalități viabile de soluționare „a crizei ruso-ucrainene” și că vrea să împiedice ca aceasta să scape de sub control.
La împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, China a cerut, într-un document cu 12 puncte al Ministerului de Externe, intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, încetarea completă a focului și detensionarea treptată a situației.
„1. Respectarea suveranității tuturor țărilor. Dreptul internațional universal recunoscut, inclusiv scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, trebuie să fie respectate cu strictețe. Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie respectate în mod efectiv. Toate țările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace, sunt membri egali ai comunității internaționale. (…)
2. Abandonarea mentalității de Război Rece. Securitatea unei țări nu ar trebui să fie obținută în detrimentul altora. Securitatea unei regiuni nu ar trebui să fie obținută prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare. Interesele și preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și abordate în mod corespunzător. (…)
3. Încetarea ostilităților. Conflictul și războiul nu aduc beneficii nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de cumpătare, să evite alimentarea flăcărilor și agravarea tensiunilor și să împiedice deteriorarea și mai mult a crizei sau chiar ieșirea de sub control. Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai repede posibil, pentru a detensiona treptat situația și, în cele din urmă, pentru a ajunge la o încetare completă a focului. (…)
4. Reluarea discuțiilor de pace. Dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă pentru criza ucraineană. Toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei trebuie încurajate și sprijinite. Comunitatea internațională ar trebui să rămână angajată în favoarea abordării corecte de promovare a discuțiilor pentru pace, să ajute părțile implicate în conflict să deschidă ușa către o soluționare politică cât mai curând posibil și să creeze condiții și platforme pentru reluarea negocierilor. China va continua să joace un rol constructiv în această privință. (…)
5. Rezolvarea crizei umanitare. Toate măsurile care conduc la atenuarea crizei umanitare trebuie încurajate și sprijinite. Operațiunile umanitare ar trebui să respecte principiile neutralității și imparțialității, iar problemele umanitare nu ar trebui să fie politizate. Siguranța civililor trebuie să fie protejată în mod eficient și ar trebui create coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de conflict. (…)
6. Protejarea civililor și a prizonierilor de război. Părțile implicate în conflict ar trebui să respecte cu strictețe dreptul umanitar internațional, să evite atacarea civililor sau a instalațiilor civile, să protejeze femeile, copiii și alte victime ale conflictului și să respecte drepturile fundamentale ale prizonierilor de război. (…)
7. Menținerea securității centralelor nucleare. China se opune atacurilor armate împotriva centralelor nucleare sau a altor instalații nucleare pașnice și invită toate părțile să respecte dreptul internațional, inclusiv Convenția privind securitatea nucleară, și să evite în mod hotărât accidentele nucleare provocate de om. (…)
8. Reducerea riscurilor strategice. Armele nucleare nu trebuie să fie utilizate și nu trebuie purtate războaie nucleare. Amenințarea sau utilizarea armelor nucleare trebuie combătută. Trebuie prevenită proliferarea nucleară și evitată criza nucleară. China se declară împotriva cercetării, dezvoltării și utilizării armelor chimice și biologice de către orice țară, în orice circumstanțe. (…)
9. Facilitarea exporturilor de cereale. Toate părțile trebuie să pună în aplicare pe deplin și în mod eficient și echilibrat Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, semnată de Rusia, Turcia, Ucraina și ONU, și să sprijine ONU pentru a juca un rol important în această privință. (…)
10. Oprirea sancțiunilor unilaterale. Sancțiunile unilaterale și presiunea maximă nu pot rezolva problema; ele nu fac decât să creeze noi probleme. China se opune sancțiunilor unilaterale neavizate de Consiliul de Securitate al ONU. (…)
11. Menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare. Toate părțile ar trebui să mențină cu seriozitate sistemul economic mondial existent și să se opună utilizării economiei mondiale ca instrument sau armă în scopuri politice. (…)
12. Promovarea reconstrucției post-conflict. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri pentru a sprijini reconstrucția post-conflict în zonele de conflict. China este pregătită să ofere asistență și să joace un rol constructiv în acest efort”.
Documentul ministerului este în mare parte o reiterare a poziției Chinei de când Rusia a lansat ceea ce ea numește „operațiunea sa militară specială” la 24 februarie anul trecut, scrie Reuters.
China s-a abținut de la a condamna aliatul său, Rusia, sau de a se referi la intervenția sa în țara vecină ca fiind o „invazie” și a criticat, de asemenea, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.
„Conflictul și războiul nu aduc beneficii nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite să alimenteze focul și să agraveze tensiunile și să împiedice ca această criză să se deterioreze și mai mult sau chiar să scape de sub control”, a declarat ministerul în documentul său.
Președintele chinez Xi Jinping urmează să țină un „discurs de pace” în cursul zilei de vineri, pentru a marca aniversarea, în care este posibil să îndemne la pace, evitând în același timp să condamne Rusia.
Ucraina a respins în mod constant apelurile la încetarea focului în timp ce trupele rusești îi ocupă teritoriul, spunând că orice pauză în lupte ar permite Rusiei să își regrupeze trupele.
Ambasadorul Uniunii Europene în China, Jorge Toledo, a declarat că documentul Chinei nu este o propunere de pace, dar că UE îl va studia îndeaproape, deși a remarcat îngrijorarea UE cu privire la faptul că documentul nu menționează un agresor.
Toledo a declarat în cadrul unui briefing la Beijing că China are o responsabilitate specială de a apăra și susține valorile Cartei Națiunilor Unite.
În cadrul aceluiași briefing, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei a calificat documentul Chinei drept „un semn bun”, adăugând că Ucraina se așteaptă ca China să fie mai activă în sprijinul său politic.
Trimisul ucrainean, Zhanna Leshchinska, a declarat că Ucraina speră că China va îndemna, de asemenea, Rusia să oprească războiul și să își retragă trupele.