Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Chiar dacă au propus o…

Chiar dacă au propus o încetare temporară a focului, rușii ar fi ucis cel puțin trei civili și ar fi rănit alți 14 în prima zi a Crăciunului de rit vechi, anunță autoritățile ucrainene

Imagine simbol

Trupele ruse au continuat să „terorizeze” civilii din Ucraina, în ciuda presupusei încetări a focului de 36 de ore anunțată de Kremlin pentru Crăciun, ucigând și rănind zeci de civili care trăiau aproape de linia frontului, scrie Kyiv Independent, făcând trimitere la declarațiile guvernatorilor din regiunile ucrainene aflate pe linia frontului.

În ultimele 24 de ore au fost raportate atacuri împotriva civililor în cel puțin șapte regiuni din estul și sudul Ucrainei, ucigând cel puțin trei persoane și rănind 14.

Trupele ruse au bombardat regiunea de sud a Hersonului de 39 de ori în ultima zi, clădirile rezidențiale și o clădire a unei stații de pompieri fiind sub foc în orașul eliberat Herson, a declarat guvernatorul Yaroslav Ianușevici pe 7 ianuarie. 

Doi civili au fost uciși și alți 7 au fost răniți în estul regiunii Donețk, potrivit declarațiilor guvernatorului Pavlo Kyrylenko.

Guvernatorul regiunii Harkiv, Oleh Syniehubov, a raportat că trupele ruse au continuat să „terorizeze” civilii din regiunea de nord-est, atât în zonele eliberate de către ucraineni, precum și în teritoriile apropiate de granița cu Rusia. 

Deși nu au existat victime, clădirile rezidențiale și comerciale au fost avariate, potrivit guvernatorului. 

În sud-est, trupele ruse au bombardat 16 așezări din regiunea Zaporijia, distrugând clădiri rezidențiale și obiecte de infrastructură, potrivit  administrației militare regionale. 

Trupele ruse au atacat și regiunea de sud a Mykolaivului pe 6 ianuarie, dar nu au fost raportate victime.