Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cel puțin 200 de candidați…

Cel puțin 200 de candidați s-au retras înainte de turul doi al alegerilor din Franța

Marine Le Pen/Sursa foto: SkyNews

Cel puțin 200 de candidați s-au retras înainte de turul doi al alegerilor din Franța, care vor avea loc duminică, 7 iulie, potrivit ultimului bilanț AFP. Dintre cei care au decis să renunțe, mai mult de 110 sunt membri ai partidului de stânga Noul Front Popular și mai mult de 70 provin din „tabăra lui Macron”, transmite The Guardian.

Înainte de termenul limită (marti, 2 iulie) pentru înscrierea în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative, peste 160 de candidați au renunțat deja la candidatură „pentru a împiedica victoria formațiunii de extremă-dreapta Raliul Național”, potrivit unei numărători a Agenției France-Presse (AFP), scrie The Guardian.

Presa franceză relatează că majoritatea celor care au renunțat, fac parte din coaliția de stânga.

Presa internațională scrie că Partidul RN al Marinei Le Pen a ieșit învingător în primul tur al votului de duminică, „după ce pariul președintelui Emmanuel Macron privind organizarea de alegeri anticipate a eșuat, lăsând tabăra sa centristă pe locul trei, în spatele RN și al unei alianțe de stânga formate în grabă”.

Marine Le Pen și Jordan Bardella, membri ai Raliului Național (NR) de extremă-dreapta, doresc o majoritate absolută de 289 de locuri în Adunarea Națională de 577 de locuri, însă previziunile privind numărul de locuri indică faptul că ar putea rămâne pe dinafară, potrivit presei internaționale.

Duminică, 30 iunie, Partidul de extremă dreaptă din Franța a câştigat primul tur al alegerilor parlamentare anticipate. Partidul naţionalisto-populist al familiei Le Pen, Reuniunea Naţională a obţinut 33% din voturi, urmat de formaţiunea stângii unite, Noul Front Popular, cu 28 de procente şi abia pe locul trei de alianţa prezidenţială, cu 20%.

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a provocat alegeri anticipate anunţând dizolvarea Adunării Naționale, pe 9 iunie, în seara victoriei extremei drepte la alegerile europene.