„Cel mai periculos precedent”. CEC anunță distrugerea buletinelor de vot pregătite pentru trei secții care nu vor mai ajunge să fie deschise în Rusia, în timp ce critică acțiunile „unor funcționari”
R. Moldova va organiza doar două secții de votare în Federația Rusă la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie, deși Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a cinci secții, fiind și tipărite deja buletinele de vot pentru acestea. Vicepreședintele Comisiei Pavel Postica s-a arătat nemulțumit de activitatea funcționarilor implicați în procesul de organizare a secțiilor, sugerând că aceștia ar lua mai în serios alte instituții care au doar rol consultativ, decât deciziile Comisiei.
CEC a anunțat în seara zilei de luni, 7 octombrie, că au fost deschise pachetele și nimicite cele 26 de mii de buletine de vot (câte 13 mii de buletine pentru fiecare scrutin), care urmau să fie expediate secțiilor de votare nr. 38/196, 38/197 și 38/198, constituite de către Comisie pentru alegătorii din Federația Rusă.
„Aceasta s-a întâmplat urmare deciziei autorității electorale prin care s-a constatat imposibilitatea asigurării procesului de vot de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru secțiile de votare menționate”, se arată într-un comunicat al CEC.
Autoritatea electorală a examinat subiectul în cadrul ședinței de luni, când a luat act de hotărârea Consiliului electoral al circumscripției electorale (CECE) pentru secțiile de votare constituite în străinătate nr. 38 și a constatat „imposibilitatea realizării de către Consiliul electoral a hotărârii CEC din 14 septembrie cu privire la organizarea secțiilor de votare în străinătate”. Decizia a fost adoptată cu 5 voturi „pentru” și două abțineri.
Vicepreședintele CEC Pavel Postica a criticat activitatea „unor funcționari”, subliniind că ar putea reprezenta un „precedent periculos”.
„La 20 septembrie, CECE 38 primește de la Ministerul Afacerilor Externe o listă (…) de x persoane care ar fi nominalizate să funcționeze în calitate de membri ai Birourilor electorale ale secțiilor de votare 196, 197 și 198. La data de 25 septembrie, după ce este retrasă lista respectivă și nu sunt constituite aceste secții de votare, iar CECE 38 este obligat (să întreprindă acțiunile privind constituirea birourilor electorale ale secțiilor de votare nr. 38/196, 38/197 și 38/198 în decurs de 3 zile, ținând cont de propunerile Ministerului Afacerilor Externe n.r.), nici măcar nu încearcă să vadă din toate aceste persoane nominalizate de MAE (…), ca noi să putem spune sincer publicului larg că au fost nominalizați 15 oameni, dar nici unul nu dorește din cauza condițiilor de securitate din Federația Rusă să activeze în calitate de funcționari electorali. Noi nici măcar acest lucru nu am făcut și pur și simplu adoptăm decizii că nu constituim Birouri electorale.
Eu cred că că pentru toată lumea este clar că noi avem obligația pozitivă de a asigura (…) suntem conștienți de toate riscurile care sunt, cred că mai multe riscuri decât cele care sunt incluse în avizul Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Suntem într-o situație în care avem un aviz al MAE și SIS, care este consultativ, și avem o hotărâre CEC obligatorie spre executare. Cu regret, suntem într-o situația în care trebuie să constatăm că o hotărâre obligatorie a CEC cântărește mult mai puțin în viziunea unor funcționari decât un aviz consultativ al SIS și MAE. Acesta este cel mai periculos precedent care cred că poate să existe în procesul electoral din R. Moldova”, a declarat Pavel Postica în cadrul ședinței de luni.
Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a CEC, Rodica Sîrbu, a precizat că hotărârea inițială a CEC privind lista pentru secțiile din străinătate nu a suferit modificări deocamdată, dar în realitate nu vor fi deschise decât două din cele cinci secții din Federația Rusă, fără orașele Sankt-Petersburg, Iaroslav și Surgut/Hantî-Mansiis.
„O decizie finală legată de numărul secțiilor de votare în Rusia nu avem. Secțiile pe hârtie rămân cinci. Birouri funcționale sunt doar două”, a menționat Sârbu.
Membrii CEC au admis parțial, în cadrul ședinței de duminică, 29 septembrie, contestația depusă de Partidul Politic Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) cu privire la deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă, prin care solicitau majorarea numărului de secții, potrivit unui comunicat CEC.
Prin urmare, MAE urma în termen de 2 zile să întreprindă acțiunile necesare în vederea constituirii birourilor electorale în corespundere cu hotărârea CEC nr. 2866/2024, pentru organizarea a 5 secții de votare în Federația Rusă.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat pentru ZdG că numărul aproximativ al cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă este de 200 de mii.
CEC a decis organizarea a 234 de secții de votare în străinătate pentru referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova din 20 octombrie 2024, adică cu aproape 100 de secții mai multe față de ultimul scrutin prezidențial.
Dintre acestea, 3 secții de votare vor fi constituite pentru cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Norvegiei, Regatului Suediei, Republicii Finlanda şi Republicii Islanda care au ales să utilizeze drept metodă alternativă de vot, votarea prin corespondență.
Dintre cele 37 de state, cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Italia – 60, urmată de Germania – 26 de secții, Franța – 20 de secții, Marea Britanie – 17 secții și Statele Unite ale Americii și România, cu câte 16 secții.
Deși conform datelor CEC, cele mai multe înregistrări prealabile au fost efectuate pentru votarea în Federația Rusă, peste 8 mii de cereri, la Moscova urmau fi deschise două secții de votare, iar alte trei în restul Federației. Pentru comparație, la ultimele două scrutine, cel parlamentar din 2021 și cel prezidențial din 2020, în Rusia au fost deschise 17 secții.