CEDO a expediat o serie de întrebări Guvernului Federației Ruse privind condițiile de detenție a lui Navalny
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a expediat luni, 19 aprilie, o serie de întrebări Guvernului Federației Ruse privind condițiile de detenție a opozantului rus Alexei Navalny.
Câteva întrebări pe care CEDO le-a transmis Rusiei:
- Având în vedere afirmațiile reclamantului, detenția sa este compatibilă cu dreptul său la viață, asigurat de articolul 2 al Convenției Europene a Drepturilor Omului?
- Având în vedere condițiile de detenție așa cum sunt descrise de solicitant, acesta a fost supus unor rele tratamente, fiind încălcat articolul 3 din Convenție?
- Guvernul Rusiei a luat toate măsurile rezonabile pentru a înlătura impedimentele și a asigura dreptul la viață a solicitantului?
„Domnul Navalny susține că pe 20 august 2020 a fost victima otrăvirii intenționate. El a fost tratat în Germania și a fost arestat pe 17 ianuarie 2021 la întoarcerea în Rusia”, se arată în document.
The Court Gives Notice of a… by Milena Onisim
În luna februarie a anului curent, CEDO a cerut eliberarea lui Alexei Navalny din motiv că i se încalcă dreptul la viață.
Luni, 19 aprilie, autoritățile penitenciare ruse au declarat că l-au transferat pe opozantul rus Alexei Navalny, aflat în greva foamei de aproape trei săptămâni, la un spital destinat deținuților pentru o „terapie cu vitamine”, scrie The Moscow Times.
Medicii lui Navalny trag un semnal de alarmă și spun că inima acestuia s-ar putea opri în „orice moment”, spunând că starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid de când a intrat în greva foamei, pe data de 31 martie, tocmai pentru a primi asistență medicală specializată din exteriorul închisorii.
Pe 16 aprilie, presa rusă scria că, în urma analizei de sânge efectuate, opozantul rus Alexei Navalny a fost anunțat că starea sa de sănătate s-a înrăutățit. Acesta a fost informat de către un anagajat al coloniei corecționale nr. 2.
Anterior, medicii din cadrul penitenciarului l-au anunțat pe opozantul rus Alexei Navalny că acesta are două hernii de disc. Pe 5 aprilie curent, Navalny a vorbit despre deteriorarea sănătății sale. Tot atunci, opozantul rus a menționat și cazuri de tuberculoză în unitatea sa din colonie.
La 2 februarie, Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă. Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.
După ce opozantul rus Alexei Navalny a fost condamnat pe 2 februarie, de un tribunal din Moscova, la doi ani și opt luni de închisoare, mai mulți oameni au ieșit să protesteze în mai multe orașe din Rusia.
Manifestații în sprijinul opozantului rus au avut loc în mai multe orașe din Rusia, la 23 ianuarie și 31 ianuarie, care s-au soldat cu mii de persoane reținute. Au existat arestări la Moscova și Sankt Petersburg, iar pe 2 februarie, în toată țara aproape 1,5 mii de persoane au fost reținute, după condamnarea lui Navalny.
Potrivit publicației Novaya Gazeta, dosarul „Yves Rocher” a fost inițiat împotriva lui Alexei Navalny și a fratelui său Oleg în decembrie 2012 în baza unei declarații a lui Bruno Leproux, directorul general al Yves Rocher Vostok LLC (filiala din Rusia a firmei). Fraților li s-a imputat că ar fi tras pe sfoară compania de cosmetice Yves Rocher și o întreprindere de procesare ca intermediar în furnizarea serviciilor de logistică. Într-un tribunal din Rusia, în 2014, reprezentanții Yves Rocher Vostok au luat partea fraților Navalny, afirmând că, de fapt, contractul a fost îndeplinit în totalitate, iar compania nu a suferit niciun prejudiciu. Leproux, cel care a prezentat declarația împotriva lui Navalny, nu s-a prezentat niciodată în instanță și apoi a demisionat de la Yves Rocher.