Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ce sunt alegerile europene și…

Ce sunt alegerile europene și câți deputați va avea fiecare stat membru UE

Duminică, 9 iunie, se încheie procesul de vot pentru Parlamentul European, care a început pe 6 iunie. La alegerile europene, oamenii din Uniunea Europeană votează membri care să-i reprezinte în Parlamentul European. Alegerile se organizează în toate cele 27 țări ale UE, se arată într-o notă explicativă a Parlamentului European.

Alegerile au loc o dată la 5 ani. Ultimele alegeri s-au desfășurat în mai 2019. Eurodeputații reprezintă 450 de milioane de persoane care locuiesc în UE. Eurodeputații fac noi legi europene. Însă ei și modifică legi pentru a le îmbunătăți.

Eurodeputații și Consiliul UE decid bugetul Uniunii Europene, verifică bunul mers al Uniunii Europene, votează acordurile comerciale încheiate cu țări din afara UE și aleg președintele Comisiei Europene.

În 2024 vor fi aleși 720 de eurodeputați. Numărul deputaților europeni este decis înainte de alegeri, dar nu poate fi mai mare de 750 plus președintele. Fiecare țară din UE poate avea cel puțin 6 deputați europeni și cel mult 96.

Iată câți deputați europeni vor fi aleși de fiecare stat la alegerile europene din 2024:

Germania: 96
Franța: 81
Italia: 76
Spania: 61
Polonia: 53
România: 33
Olanda: 31
Belgia: 22
Grecia: 21
Cehia: 21
Suedia: 21
Portugalia: 21
Ungaria: 21
Austria: 20
Bulgaria: 17
Danemarca: 15
Finlanda: 15
Slovacia: 15
Irlanda: 14
Croația: 12
Lituania: 11
Slovenia: 9
Letonia: 9
Estonia: 7
Cipru: 6
Luxemburg: 6
Malta: 6

După alegeri, deputații europeni aleși formează grupuri politice, care includ deputați din diferite țări și partide politice. În Parlamentul European sunt 7 grupuri politice:

Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)

Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European

Renew Europe Group

Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

Grupul Identitate și Democrație

Grupul Stângii din Parlamentul European – GUE/NGL

Eurodeputații aleg un președinte pentru Parlament, precum și președintele Comisiei Europene.

În total, aproximativ 360 de milioane de europeni sunt chemați la urne pentru a-i alege pe cei 720 de membri ai următorului Parlament European.

Două milioane de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani vor putea vota pentru prima dată – vârsta de vot este stabilită la 16 ani în Belgia, Germania, Malta și Austria și la 17 ani în Grecia. În toate celelalte țări, vârsta minimă pentru a putea vota este de 18 ani.