Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Casa Albă: Putin este indus…

Casa Albă: Putin este indus în eroare de consilierii săi, care sunt prea speriați, pentru a-i spune adevărul despre războiul din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin este indus în eroare de consilierii săi, care sunt prea speriați, pentru a-i spune cât de rău merge războiul din Ucraina, susține Casa Albă. Între timp, serviciile secrete britanice spun că trupele rusești din Ucraina sunt demoralizate, au lipsă de echipament și refuză să execute ordinele, transmite BBC.

„De asemenea, domnului Putin nu i se spune despre întregul impact al sancțiunilor asupra economiei rusești”, a declarat Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kate Bedingfield, a declarat că SUA au informații potrivit cărora Putin s-a simțit indus în eroare de către armata rusă și că acest lucru a dus la „tensiuni persistente între Putin și conducerea sa militară”.

„Războiul lui Putin a fost o greșeală strategică care a lăsat Rusia mai slabă pe termen lung și din ce în ce mai izolată pe scena mondială”, a spus ea.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a calificat evaluările drept „neconfortabile”, deoarece un Putin neinformat ar putea duce la un efort „mai puțin fidel” de a pune capăt conflictului prin negocieri de pace.

„Celălalt lucru este că nu știi cum va reacționa un astfel de lider la primirea unor vești proaste”, a spus el.

Pe teren, oficialii americani și ucraineni spun că Rusia continuă să-și repoziționeze forțele departe de Kiev, probabil ca parte a efortului său de a se reorienta spre regiunile estice.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Președintele Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Federico Villegas, a anunțat că a creat o comisie internațională independentă care va investiga „crimele de război” din Ucraina.

Grupul independent, condus de norvegianul Eric Mose, va cerceta toate acuzațiile de abuz de drepturi și de încălcare a dreptului umanitar internațional “în contextul agresiunii împotriva Ucrainei de către Federația Rusă”.