Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Care este vina mea? Am…

„Care este vina mea? Am spus adevărul despre crimele de război comise de trupele lui Putin în Bucea”. Declarațiile opozantului rus Ilia Iașin după ce a fost condamnat definitiv la 8 ani și jumătate de închisoare

Sursa foto: Reuters

Un tribunal din Moscova a menținut decizia primei instanțe prin care opozantul rus Ilia Iaşin, în vârstă de 39 de ani, a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru criticile sale față de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. El participat la audiere prin legătură video, întrucât Curtea de Apel din Rusia a refuzat prezența fizică a acestuia în instanță și reexaminarea probelor în acest dosar, notează Novaya Gazeta Europe.

La începutul lunii decembrie 2022, tribunalul districtual Meshchansky din Moscova l-a condamnat pe Iașin la opt ani și jumătate de închisoare, într-o colonie penală, fiind acuzat că a răspândit „falsuri” despre armata rusă. Autoritățile de la Moscova au deschis dosarul penal pe numele opozantului după ce acesta publicase o înregistrare video în care vorbea despre crimele comise de armata rusă în orașul ucrainean Bucea.

În ședința de judecată, care a avut loc miercuri, 19 aprilie, opozantul rus Ilia Iaşin l-a numit pe președintele Vladimir Putin „criminal de război”, scrie Meduza.

Sursa foto: Reuters

„(…) Sentința pe care am primit-o este halucinantă: opt ani și jumătate de închisoare pentru un discurs de 20 de minute pe internet. Am întâlnit în închisoare mulți criminali, violatori și tâlhari care au primit sentințe mai mici pentru crimele lor. Vreau să subliniez – pentru infracțiuni reale, nu pentru cuvinte. Care este vina mea? Că, în timp ce îmi îndeplineam datoria de politician și patriot rus, am spus adevărul despre acest război. În special, am spus adevărul despre crimele de război comise de trupele lui Putin în orașul ucrainean Bucea.

În curând se va împlini un an de când mă aflu în spatele gratiilor. În acest timp, au avut loc mai multe evenimente importante. În primul rând, au fost efectuate investigații cu privire la ceea ce s-a întâmplat în Bucea în timpul ocupației rusești. Anchetatori, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului din întreaga lume au lucrat în oraș după retragerea unităților rusești. Au fost descoperite numeroase morminte și gropi comune întregi de civili. Imagini din satelit, înregistrări video și mesaje au fost folosite pentru a reconstitui ultimele momente din viața a zeci de civili împușcați de soldații ruși. Unii dintre cei uciși aveau mâinile legate la spate, fiind efectiv executați (…). Deși autoritățile ruse continuă să insiste că masacrul de la Bucea este un fals, iar cadavrele au fost înfățișate de actori deghizați, în cele din urmă vor trebui să răspundă pentru acestea (…).

Aș dori să subliniez faptul că Putin a comis o crimă nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva țării noastre. Prin politicile sale, a afectat economia și securitatea națională, a izolat Rusia pe scena mondială și a trimis zeci de mii de oameni de-ai noștri la măcel. Dar și mai rău, a creat condițiile pentru o creștere radicală a violenței în societatea noastră.

De pe linia frontului vine un flux nesfârșit de oameni al căror psihic a fost traumatizat de război. Au învățat să folosească arme și să ucidă, moartea nu mai este un tabu pentru ei. Am văzut câte bande criminale organizate au apărut în Rusia după războiul din Afganistan. Masacrul din Ucraina va depăși cu mult această amploare. Deja numărul crimelor cu arme de foc s-a dublat în Sankt Petersburg și s-a triplat la Moscova. Și ne așteaptă o creștere și mai mare, monstruoasă a violenței și dezumanizarea societății. Vladimir Putin este responsabil în totalitate pentru acest lucru (…). Ei știu că nu mi-e frică de ei. Nu am fugit de ei, nu am cerut îndurare și nu mi-am coborât niciodată privirea în fața lor. Și ceea ce îmi dă putere este, de asemenea, un sentiment de responsabilitate pentru țara mea (…)”, a declarat Ilia Iaşin în timpul audierii.

Pe 17 aprilie curent, un alt opozant rus, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare de către un tribunal din Moscova, cea mai dură sentință de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Rusia, după ce a fost găsit vinovat de trădare și de alte infracțiuni pe care le-a negat.

Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, politician de opoziție care deține cetățenie rusă și britanică, se declară de ani de zile împotriva președintelui Vladimir Putin și a făcut lobby pe lângă guvernele occidentale pentru a impune sancțiuni împotriva Rusiei și a unor ruși pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului.

Reacții internaționale la decizia unui tribunal din Moscova de a-l condamna pe opozantul rus Vladimir Kara-Murza la 25 de ani de închisoare