Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Capul grupării de mercenari Wagner,…

Capul grupării de mercenari Wagner, implicată în războiul din Ucraina, a spus de ce rușii vor neapărat să cucerească orașul Bahmut din estul Ucrainei

GETTY IMAGES

Fondatorul grupului rus de mercenari Wagner, Evghenii Prigojin, a declarat pe 7 ianuarie că dorește ca forțele sale și armata rusă să captureze orașul Bahmut din estul Ucrainei pentru resursele sale și „orașele subterane” din acea zonă, scrie Kyiv Independent.

Grupul Wagner este cel mai cunoscut grup de mercenari din Rusia și a fost fondat de Evgheni Prigojin, un oligarh rus apropiat lui Vladimir Putin. Alături de armata rusă, grupul Wagner ia parte la bătălia crâncenă pentru orașul Bahmut din estul Ucrainei, aflat la aproximativ 215 km sud-est de Harkiv. 

Efortul de cinci luni al Rusiei de a cuceri Bahmutul a dus la pierderi majore de ambele părți, dar orașul rămâne o fortăreața cheie a Ucrainei în zonă. 

Canalul de Telegram al serviciului de presă al lui Prigojin l-a citat spunând că vrea să captureze orașul pentru resursele sale bogate, în special pentru minele sale, și datorită rețelei sale de orașe subterane care pot găzdui tancuri și echipamente militare. 

„Cireasa de pe tort este sistemul minelor Soledar și Bahmut, care este, de fapt, o rețea de orașe subterane. Nu numai că are capacitatea de a ține un grup mare de oameni la o adâncime de 80-100 de metri, ci și tancuri. Vehiculele de luptă ale infanteriei se pot deplasa de asemenea”, a spus Prigojin, care mai este poreclit și „bucătarul lui Putin”.

Prigojin a citat și alte avantaje ale luării lui Bahmutului, spunând că este un „centru logistic serios”.

Mai devreme, pe 6 ianuarie, Reuters a raportat că Statele Unite consideră că Prigojin și-a implicat trupele în lupta pentru Bahmut din cauza interesului pentru sare și ghips din minele din apropierea orașului. 

Pe 7 ianuarie, propagandiștii ruși au susținut că Wagner a preluat controlul asupra Soledar, o așezare situată în apropiere de Bahmut, însă forțele ucrainene au raportat ulterior că încă mai controlează orașul, în ciuda atacurilor rusești în zonă.