Cantități mari de gaze refrigerante cu efect de seră, introduse ilegal în Europa
Cantități mari de gaze refrigerante cu efect de încălzire a climei, provenite din China și Turcia, sunt introduse ilegal în Europa, subminând astfel un pact global de eliminare treptată a acestora, se arată într-un raport al Agenției de Investigații de Mediu (EIA), cu sediul la Londra, publicat luni, 8 aprilie, transmite Reuters.
Gazele sunt hidrofluorocarburi (HFC), o gamă de substanțe chimice utilizate în principal pentru răcire în industrie și în comerțul cu amănuntul, care nu afectează stratul de ozon, precum alți agenți frigorifici interziși, dar care, ca gaze cu efect de seră, pot fi de câteva mii de ori mai puternice decât dioxidul de carbon.
În pofida angajamentelor de reducere a utilizării gazelor refrigerante, agențiile de aplicare a legii din întreaga Uniune Europeană se străduiesc să urmărească transporturile ilicite care intră prin Turcia, Rusia sau Ucraina, contrabandiștii recurgând la tactici din ce în ce mai sofisticate pentru a se sustrage detectării, a declarat EIA în urma unei investigații sub acoperire care a durat doi ani.
În cadrul amendamentului de la Kigali din 2016 la Protocolul de la Montreal, țările europene și alte țări industriale s-au angajat să reducă utilizarea HFC cu 85% între 2012 și 2036. Pentru a realiza această reducere treptată, producătorilor și consumatorilor autorizați de HFC li se atribuie cote care sunt reduse treptat.
Cu toate acestea, având în vedere că cererea este încă puternică, reducerea treptată a crescut prețurile, creând stimulente pentru contrabandiști – mulți dintre ei fiind și comercianți autorizați – pentru a pune la dispoziție mai multă ofertă, se arată în raport.
„Reducerea treptată este menită să scumpească HFC-urile și să îi facă pe oameni să creadă că alternativele sunt mai bune și mai rentabile, dar dacă apare comerțul ilegal și se vinde la jumătate de preț, întregul sistem se prăbușește”, a spus Fin Walravens, un reprezentant al Agenției.
O investigație EIA din 2021 a sugerat că HFC-urile ilegale introduse ilegal în Europa ar putea reprezenta 20-30% din volumele comercializate legal, echivalentul a până la 30 de milioane de tone de CO2. Noul raport nu a oferit o estimare revizuită, dar Walravens a declarat că „foarte puține lucruri s-au schimbat”.
China este cel mai mare producător de HFC din lume, cu 39 de producători autorizați care au primit permise de producție echivalente cu 185 de milioane de tone de CO2 în acest an. În decembrie, China a emis noi reguli pentru a pedepsi firmele care își depășesc cotele.
Chiar și atunci când sunt disponibile produse alternative, aplicarea măsurilor de eliminare a substanțelor chimice a reprezentat o provocare majoră, deoarece unele guverne „nu pot sau nu doresc să ia măsuri drastice”, a declarat Ian Rae de la Universitatea din Melbourne, care a fost consilier tehnic în cadrul Protocolului de la Montreal.