Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Camera Reprezentanților din SUA va…

Camera Reprezentanților din SUA va vota proiectul de lege susținut de Trump care vizează votul non-cetățenilor

Sursa foto:NBC NEWS

Camera Reprezentanților, controlată de republicani, intenționează să voteze miercuri, 10 iulie, un proiect de lege care interzice non-cetățenilor să voteze la alegerile federale, o practică rară care este deja ilegală, alimentată de afirmațiile false ale lui Donald Trump despre frauda electorală, scrie Reuters.

Cu mai puțin de patru luni înainte de confruntarea electorală a lui Trump din 5 noiembrie cu președintele democrat Joe Biden, liderii republicani din Camera Reprezentanților, inclusiv președintele Mike Johnson, susțin măsura pe baza afirmațiilor că persoanele care trec ilegal granița dintre SUA și Mexic ar putea vota la alegerile prezidențiale și congresionale din acest an, relatează presa internațională.

Marți, 9 iulie, Johnson a susținut, fără dovezi, că democrații încurajează votul non-cetățenilor.

„Mulți dintre democrați doresc ca toți acești ilegali să participe la alegerile noastre federale. Ei vor ca ei să voteze”, a declarat el într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

Este posibil ca legislația să fie „moartă” la sosirea în Senatul majoritar democrat. Democrații au numit deja proiectul de lege o „cascadorie” menită să semene „confuzie și neîncredere” și au avertizat că acesta constituie o formă de suprimare a alegătorilor, conform presei internaționale.

„Cu toată retorica isterică, republicanii au un singur scop real aici: să continue să erodeze încrederea americanilor în sistemul nostru electoral”, a declarat reprezentantul Joe Morelle, democrat de top în Comitetul de Administrație al Camerei, care supraveghează politica electorală.

Reprezentanta democrată Teresa Leger Fernandez a avertizat că legislația, dacă va fi adoptată, va îngreuna votul cetățenilor americani, inclusiv membrii serviciilor armate, americanii nativi, minoritățile și persoanele care trăiesc în zonele rurale.

Este rușinos și lipsit de patriotism când republicanii vizează participarea la vot”, a spus democratul din New Mexico, potrivit presei internaționale.

Johnson, care s-a bazat pe sprijinul lui Trump pentru a opri o încercare de a-l înlătura de la conducere de către republicana Marjorie Taylor Greene, a dezvăluit planurile pentru legislație în timpul unei conferințe de presă comune din aprilie cu fostul președinte din Florida.

Trump, care continuă să repete afirmațiile false că alegerile din 2020 au fost furate prin fraudă masivă a alegătorilor, favorizează proiectul de lege, potrivit presei internaționale.