Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Căile ferate franceze, ținta unor…

Căile ferate franceze, ținta unor sabotaje masive cu câteva ore înainte de ceremonia olimpică

Sursa: Reuters

În Franța, vandalii ar fi atacat rețeaua de trenuri de mare viteză printr-o serie de acțiuni coordonate care au provocat perturbări majore pe unele dintre cele mai aglomerate linii feroviare ale țării, înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, vineri, scrie Reuters.

Operatorul feroviar de stat a declarat că atacatorii au vizat instalații de-a lungul liniilor care leagă Parisul de orașe precum Lille în nord, Bordeaux în vest și Strasbourg în est.

Acesta a îndemnat toți călătorii să își amâne călătoriile. Reparațiile sunt în curs, dar traficul va fi grav perturbat cel puțin până la sfârșitul weekendului. Trenurile au fost trimise înapoi la punctele lor de plecare.

„Noaptea trecută, SNCF a fost victima mai multor acte de vandalism pe liniile de mare viteză Atlantic, Nord și Est. Incendiile au fost provocate în mod deliberat pentru a deteriora instalațiile noastre”, a declarat SNCF într-un comunicat.

Loviturile coordonate asupra rețelei feroviare vor alimenta sentimentul de îngrijorare înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, care va avea loc vineri, în inima Parisului.

Franța organizează o operațiune de securitate fără precedent pe timp de pace pentru a asigura securitatea evenimentului, cu peste 45 000 de polițiști, 10 000 de soldați și 2 000 de agenți de securitate privați desfășurați. Lunetiștii vor fi pe acoperișuri, iar dronele vor supraveghea din aer.

Paris 2024 a declarat că lucrează în strânsă colaborare cu SNCF pentru a evalua situația.

Nu a existat nicio revendicare imediată a responsabilității și nicio indicație cu privire la legătura politică a acțiunii.

Ministrul transporturilor, Patrice Vergriete, a calificat actele drept criminale. Șeful poliției pariziene a declarat că întărește și mai mult securitatea în principalele gări ale capitalei.

Ministrul Sportului, Amelie Oudea-Castera, a condamnat actele de vandalism.

Este complet îngrozitor”, a declarat ea pentru BFMTV. „A viza jocurile înseamnă a viza Franța”.

Vineri, 26 iulie, va avea loc deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară 2024, care se desfășoară la Paris, capitala Franței. Potrivit unui comunicat al Președinției, șefa statului, Maia Sandu, va fi și ea prezentă la eveniment.

Jocurile Olimpice 2024 vor avea loc în perioada 26 iulie – 11 august. R. Moldova va fi reprezentată de 26 de sportivi, care au în palmares 9 titluri de campioni mondiali și 11 de campioni europeni, care vor participa la 10 probe sportive incluse în programul Jocurilor Olimpice.

Potrivit datelor de pe site-ul oficial al competiției, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice de vară, ceremonia de deschidere nu va avea loc pe un stadion, ci în inima orașului, de-a lungul râului Sena. Parada sportivilor va avea loc deci pe apă, cu bărci pentru fiecare delegație națională.

Olimpicii R. Moldova de la Paris: 26 de sportivi, 10 probe și mai multe speranțe la medalii