Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Bilanțul morților în urma cutremurului…

Bilanțul morților în urma cutremurului din sud-estul Turciei a ajuns la peste 1200 de persoane. Mesajele de solidaritate ale liderilor mondiali

Sursa foto: CNN

Peste 1200 de persoane au murit în Turcia și Siria după ce un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit sud-estul Turciei luni dimineață, 6 februarie, provocând rănirea altor câteva mii de persoane în ambele țări, informează CNN.

Cel puțin 912 persoane au murit în Turcia, a declarat luni președintele turc Recep Tayyip Erdoğan într-un discurs televizat.

În Siria, cel puțin 386 de persoane au murit, dintre care 239, majoritatea în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, a anunțat anterior televiziunea de stat siriană. Grupul „Căștile albe”, cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, a raportat, de asemenea, cel puțin 147 de morți în zonele controlate de opoziție din nord-vestul Siriei.

Alte sute de persoane au fost, de asemenea, rănite în urma cutremurului, cu 648 de răniți în Alep, Hama, Latakia și Tartus, a raportat televiziunea de stat siriană. Alte 340 de răniți au fost de asemenea raportate în zonele controlate de opoziție, a adăugat Grupul „Căștile Albe”.

Între timp, echipele de salvare din Turcia au salvat peste 2.400 de persoane de sub dărâmăturile clădirilor distruse de cutremur, a declarat Erdogan.

În Turcia, în jur de 9.000 de persoane lucrează în acest moment la operațiunile de căutare și salvare, iar alte persoane se vor alătura, a adăugat liderul turc. Nu se știe câte persoane se mai află sub dărâmături.

Mesajele de solidaritate ale liderilor mondiali

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța este „pe deplin solidară” cu Turcia.

„Solidaritate deplină cu aliatul nostru Turcia în urma acestui cutremur teribil. Sunt în contact cu președintele Erdogan și cu ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, iar aliații NATO mobilizează acum sprijinul”, a declarat el pe Twitter.

La rândul său, Înaltul diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a afirmat că blocul este „pregătit să ajute”, după cutremurul de luni.

„Un cutremur devastator a zguduit în această dimineață Turcia și Siria, provocând moartea a sute de persoane și rănirea multor altora. Gândurile noastre se îndreaptă către populația din Turcia și Siria. UE este pregătită să ajute”, a declarat Borrell.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis „cele mai profunde condoleanțe” victimelor dezastrului.

„Sunt profund întristat să aflu despre cutremurul devastator care a lovit părți din Turcia și Siria. Transmit cele mai profunde condoleanțe numeroaselor familii care și-au pierdut viața și doresc o recuperare rapidă a celor răniți. UE este pe deplin solidară cu voi”, a scris luni pe Twitter.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că sprijinul din partea Europei „este deja pe drum”.

„Suntem pe deplin solidari cu populația din Turcia și Siria după cutremurul din această dimineață. Suntem în doliu alături de familiile victimelor. Sprijinul Europei este deja pe drum și suntem pregătiți să continuăm să ajutăm în orice fel putem”, a declarat ea.

Un cutremur major, cu magnitudinea 7,9, a lovit luni, 6 februarie, centrul Turciei și nord-vestul Siriei, provocând moartea a peste 1200 de persoane, în timp ce clădiri s-au prăbușit în toată regiunea înzăpezită. Seismul a fost resimțit și în Cipru și Liban.

Și președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de solidaritate în urma tragediei: „Profund întristată de veștile din Turcia și țările vecine cauzate de cutremurul devastator din această noapte. Gândurile noastre sunt alături de toți cei care au avut de suferit în această catastrofă teribilă”.

„Nu am simțit așa ceva în cei 40 de ani de când trăiesc”. Cutremur puternic în Turcia și Siria: aproximativ 200 de morți și peste 400 de răniți