Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Biden îl va primi pe…

Biden îl va primi pe Macron la Casa Albă. Liderii vor discuta despre „provocările globale comune”

Sursa foto: CNN

Președintele american Joe Biden îl va primi la Casa Albă, pe 1 decembrie, pe președintele francez Emmanuel Macron, care va efectua o vizită oficială în SUA, a declarat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, notează Reuters.

„Colaborăm cu Franța pe o gamă largă de provocări globale, inclusiv războiul din Ucraina”, a spus ea, adăugând că Biden îl consideră pe Macron un „partener apropiat”.

Vizita oficială, care va include un dineu de stat, „va sublinia relația profundă și durabilă dintre Statele Unite ale Americii și Franța – cel mai vechi aliat al nostru”, a declarat Jean-Pierre, potrivit CNN.

„Relația noastră strânsă cu Franța se bazează pe valorile democratice comune, pe legăturile economice și pe cooperarea în domeniul apărării și securității. Liderii vor discuta despre parteneriatul nostru strâns și continuu în ceea ce privește provocările globale comune și domeniile de interes bilateral”, a adăugat ea.

Biden organizează primul său dineu la peste jumătate de mandat – mai târziu decât foștii președinți americani.

Familia Trump i-a primit pe soții Macron pentru primul dineu de stat al administrației lor în 2018. A doua și ultima lor vizită de stat a avut loc în 2019, când Casa Albă l-a găzduit pe prim-ministrul australian de atunci, Scott Morrison. De asemenea, Trump urma să îi găzduiască pe regele și regina Spaniei în 2020 – un eveniment care a fost amânat pe termen nedefinit din cauza pandemiei de COVID-19.

Macron și Biden au comunicat de mai multe ori de când președintele american a preluat mandatul în ianuarie 2021. Săptămâna trecută, ei s-au întâlnit la New York, în timp ce liderii mondiali s-au reunit la Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Cei doi au discutat despre războiul provocat de Rusia în Ucraina și despre Iran, potrivit Casei Albe.

Prima întâlnire formală dintre Biden și Macron a avut loc în iunie 2021, în timpul summitului G7 din Marea Britanie. Macron l-a lăudat pe Biden ca fiind „parte a clubului” după o relație mai tensionată cu fostul președinte american Donald Trump.

În septembrie 2021, guvernul francez și-a rechemat ambasadorii din SUA și Australia pentru consultări, ca răspuns la un parteneriat de securitate națională, care prevedea furnizarea către Australia a submarinelor produse de SUA.

Mai târziu, în toamna aceluiași an, Biden a recunoscut că administrația sa a fost „neîndemânatică” în gestionarea acordului, spunând că avea „impresia că Franța fusese informată cu mult timp înainte că acordul nu va fi încheiat”. Iar la începutul acestei veri, ministrul francez al apărării a declarat că Franța urmărește să își reconstruiască relația cu Australia.

Liderii occidentali, inclusiv Biden și Macron, au fost uniți în ceea ce privește poziția lor față de războiul provocat de Rusia în Ucraina, condamnându-l în repetate rânduri.