Avocatul ex-judecătorului ucrainean susține că imaginile video în care apare Nicolae Ceaus „sunt o înscenare” și „au fost făcute sub presiune”
Avocatul fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus, răpit la Chișinău, Rostislav Kraveț, menționează că imaginile video în care apare ex-magistratul „sunt o înscenare” și „au fost făcute sub presiune”.
Declarația apărătorului vine în contextul în care fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, răpit la Chișinău, la data de 3 aprilie curent, de un grup înarmat de persoane, a apărut luni, 17 mai, într-un video postat pe un canal de Telegram în care spune că „este viu și nevătămat și că acum este în siguranță”.
Într-un mesaj postat pe Facebook, avocatul Rostislav Kraveț susține că Nicolae Ceaus „este controlat de anumite persoane”, iar secvențele video în care a apărut sunt înscenate, întrucât, potrivit apărătorului, în filmulețul video publicat se observă cum Nicolae Ceaus citește mesajul de pe foaie.
„Apariția unui astfel de mesaj video înseamnă că Ceaus nu este în libertate. El este controlat de anumite persoane și, cel mai probabil, povestea implicării Serviciilor Speciale Ucrainene în răpirea sa din R. Moldova este confirmată. În primul rând, este clar că Ceaus își citește mesajul de pe foaie. Dacă o persoană vorbește de la sine, se va bâlbâi, va arăta un fel de expresii faciale. Și aici Ceaus stă drept și doar citește textul”, declară Kraveț.
Potrivit avocatului, încercarea lui Ceaus de a demonstra că nimeni nu l-a răpit din R. Moldova este „neconvingătoare”.
„Declarația sa că nimeni nu l-a răpit este izbitoare. Mai degrabă, el nu a fost răpit din R. Moldova, ci răpit în 2016, când a fost scos din Ucraina. Adică se preface că se ascunde de bunăvoie undeva. Iar acele zece persoane împotriva cărora a fost inițiat un dosar penal în R. Moldova, nu ar fi fost implicate în acest sens. Pare extrem de neconvingător”, mai menționează avocatul.
Avocatul presupune că Nicolae Ceaus se află încă în Ucraina.
„Cuvintele lui Chaus „În curând voi apărea în Ucraina” par destul de absurde. El nu a spus că nu se află în Ucraina acum – parcă ar fi ocolit această problemă. După părerea mea, Ceaus se află în Ucraina și se află sub controlul serviciilor speciale. Acest lucru este dovedit chiar de apariția acestui mesaj video”, rezumă Kraveț.
„La întrebarea dacă Ceaus va depune mărturie împotriva fostului președinte Petro Poroșenko, avocatul a răspuns astfel: Judecând după prezența abrupt diminuată a lui Poroșenko în spațiul media de la răpirea lui Ceaus, în opinia mea, toată lumea, inclusiv Poroșenko, consideră că Ceaus are câteva informații despre răpirea sa și despre implicarea celui de-al cincilea președinte în acest sens”, a declarat avocatul.
La 5 aprilie curent, ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a declarat că autoritățile întreprind mai multe acțiuni și că „este prematur să venă cu acuzații, însă la această etapă avem și o persoană reținută”. Detalii aici
Pe 12 aprilie, direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina a declarat că neagă orice implicare a angajaților săi în răpirea, la Chișinău, a fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină.
Iulian Balan, avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, a anunțat sâmbătă, 3 aprilie, într-un live pe Facebook, că magistratul a fost răpit la Chișinău, de un grup înarmat de persoane.
Pe 5 aprilie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pe Facebook în legătură cu răpirea magistratului ucrainean, în care a menționat că „este inadmisibil ca în R. Moldova să dispară oameni” și a cerut acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție.
Tot pe 5 aprilie, Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a emis un comunicat în care a menționat că instituția neagă orice implicare în răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane. În comunicatul emis de SIS, se menționează că se monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.
- Mesajul președintei Sandu, după ce judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane, a fost răpit
- Reacția Serviciului de Informaţii şi Securitate cu privire la răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus
La 10 martie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins solicitarea lui Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, de a suspenda actul emis de către preşedintele R. Moldova la 12 octombrie 2017 prin care i s-a refuzat azil politic până la examinarea recursului. În același timp, CSJ nu s-a pronunțat, deocamdată, asupra solicitării de a casa decizia instanţei de apel şi a hotărârii primei instanţe, cu emiterea unei noi decizii de admitere a acţiunii.
În luna martie 2017, magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat cu R. Moldova, în Ucraina fiind cercetat penal. La moment, acesta locuiește la Chișinău.
Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus a ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce în august 2016 ar fi luat 150 000 de dolari mită pentru pronunțarea unei hotărâri în favoarea unui inculpat.
Din cauza imunității de judecător el nu a putut fi reținut imediat, dar abia în septembrie, când Rada Supremă de la Kiev și-a dat acordul pentru arestarea și aducerea lui în fața legei. Doar că autoritățile ucrainene nu l-au mai putut găsi.
Judecătorul cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La Chișinău acesta a solicitat azil politic, însă 12 octombrie 2017 a primit refuz.