Autoritățile ucrainene anunță că soldații ruși au deschis focul asupra clădirii „Crucii Roșii” din Mariupol
La Mariupol, soldații ruși au tras în mod deliberat asupra unei clădiri marcate cu semnul „Crucea Roșie”. Acest lucru a fost raportat de conducerea Batalionului „Azov”.
„Singurii care au încălcat regulile de război au fost trupele Germaniei naziste, care au tras și în clădirile și vehiculele marcate cu cruci roșii. Așa au făcut acum și ocupanții”, se arată în raportul batalianului.
Reprezentanții batalionului Azov din Mariupol au declarat că Crucea Roșie a cooperat recent din ce în ce mai strâns cu rușii.
„În special, contribuie la deportarea forțată a ucrainenilor în Federația Rusă și intenționează să deschidă un centru pentru primirea ucrainenilor la Rostov. Dar cooperarea cu orcii a avut un rezultat istoric – bombe rusești pe acoperișul tău”, se mai spune în mesajul batalionului.
Anterior, Rada Supremă a cerut încetarea activităților CICR pe teritoriul Ucrainei.
Noi imagini din satelit publicate în spațiul public miercuri, 30 martie, care arată blocuri distruse din centrul orașului ucrainean Mariupol, asediat de trupele rusești, au fost surprinse de Maxar Technologies. La nord-est de oraș, pot fi observate poziții militare rusești, inclusiv vehicule staționate chiar lângă clădiri rezidențiale.
Zona aflată la est de teatrul bombardat de forțele rusești, unde autoritățile estimează că aproximativ 300 de persoane au murit în urma atacului rusesc este în ruine.
Primarul din Mariupol a estimat că până la 160.000 de persoane au rămas în oraș începând de luni.
Aproape 5.000 de persoane, inclusiv 210 copii, au fost ucise în orașul Mariupol, din sudul Ucrainei, de când forțele ruse l-au asediat.
Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie, neagă că a atacat civili și dă vina pe Ucraina pentru „eșecurile repetate” de a conveni asupra coridoarelor umanitare.
Orașul Mariupol este considerat un premiu strategic, deoarece capturarea sa ar putea permite Rusiei să creeze o punte terestră între Crimeea, anexată de Moscova în 2014, și două enclave separatiste din estul Ucrainei.
Oamenii care au fugit din Mariupol au descris cât de greu a fost să trăiască săptămâni întregi sub bombardamente aproape constante.