Autoritățile turce au cerut României să o extrădeze pe fiica ex-directorului general al rețelei de licee „Orizont”. Decizia instanței
Curtea de Apel București a respins extrădarea profesoarei de origine turcă Bușra Zeynep Șen, care activa în cadrul Liceul Internațional de Informatică din București (LICB) și este fiica fostului director al rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova, Turgay Șen.
„Sunt fericită, vreau să mulțumesc autorităților române”, a declarat profesoara, după ce instanța s-a pronunțat, transmite g4media.ro.
Conform g4media.ro, ea a fost reținută de polițiști în dimineața zilei de miercuri, 18 decembrie.
„Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, este menționat într-un comunicat emis de LICB și citat de g4media.ro.
Conform sursei citate, tânăra, în vârstă de 24 de ani, căsătorită cu un cetățean român, a declarat că acuzațiile care i se aduc de autoritățile din Turcia au caracter politic.
„Am făcut o cerere de azil adresată autorităților române. Arăt că nu sunt membră a organizației despre care se vorbește în cererea trimisă de autoritățile din Turcia”, a spus profesoara în fața judecătorului.
Procurorul a cerut respingerea solicitării de extrădare, menționând că „din studierea mandatului, apreciez ca extrădarea este cerută din motive politice și sociale, ceea ce încalcă drepturile omului”.
În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), pentru a-i duce în țara lor de origine, Turcia. SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat de mai mulți ani în auto-exil în SUA, din cauza relației sale tensionate cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Doi dintre cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative în cadrul instituției de învățământ. Ei au fost condamnați în închisorile din Turcia.
Fostul director general al rețelei de licee „Orizont”, Turgay Șen a reușit să părăsească R. Moldova.
La 11 iunie 2019, CtEDO a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat dreptul la libertate și siguranță şi dreptul la respectarea vieții private și de familie a cinci cetățeni turci care s-au adresat în instanța europeană.
Ulterior, la 2 august, Procuratura Generală a anunțat că a deschis un dosar penal pe faptul excesului de putere și depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de angajații BMA și SIS.