Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile nu organizează curse de…

Autoritățile nu organizează curse de evacuare din Israel spre Chișinău. O companie și-a anulat zborurile duminică

Sursa: Reuters

Ambasada R. Moldova în Israel anunță duminică, 8 octombrie, că nu se organizează curse de evacuare, pentru că există curse regulate. Conform unui comunicat al Ambasadei, unele zboruri au fost anulate, însă alte curse regulate continuă să opereze pe direcția Chișinău, sau cea mai apropiată direcție – București.

Aeroportul Ben Gurion funcționează în regim obișnuit, mai menționează reprezentanții misiunii diplomatice.

„Dacă vă aflați într-o situație de dificultate sau excepțională de urgență și doar în cazuri de urgență vă rugăm să apelați la numărul: 0527789772”, notează sursa.

Potrivit datelor prezentate pe pagina web a Aeroportului Internațional Chișinău, o cursă Tel Aviv-Chișinău-Tel Aviv a fost anulată duminică, dar o altă companie continuă să opereze zboruri.

Aproximativ 20 de mii de cetățeni moldoveni sunt înregistrați în Israel, a spus purtătorul de cuvânt al ministrului Afacerilor Externe, Igor Zaharov, pentru NewsMaker.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a informat că 346 de cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi din Israel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 8 octombrie, prin intermediul a două curse aeriene, în contextul deteriorării situației de securitate din Israel și Fâșia Gaza.

189 de cetățeni au ajuns în România prin intermediul primei curse, iar 157 prin intermediul celui de-al doilea zbor.

MAE informează că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah s-a deplasat la Aeroportul Ben Gurion pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport.

„Totodată, reprezentanții Celulei de Criză a MAE s-au coordonat cu autoritățile israeliene și cu Patriarhia Română pentru gestionarea grupurilor de cetățeni români și de pelerini români aflați pe Aeroportul Ben Gurion, în vederea asigurării cazării acestora, până la identificarea unor soluții de repatriere”, mai notează autoritățile române.

După ce Israel a declarat „stare de pregătire pentru război”, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a emis o alertă de călătorie pentru Israel și a „recomandat insistent cetățenilor moldoveni să evite orice călătorie în Israel”.