Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile din Ucraina cer Poloniei…

Autoritățile din Ucraina cer Poloniei o examinare comună a dovezilor care au legătură cu explozia soldată cu morți

Sursa foto: Reuters

Oleksiy Danilov, secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, cere autorităților poloneze o examinare comună a dovezilor care au legătură cu explozia din Polonia. Potrivit lui, autoritățile ucrainene așteaptă detalii de la parteneri despre rapoartele precum că explozia din Polonia a fost cauzată probabil de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană.

„Ne pronunțăm pentru o examinare comună a incidentului. Suntem pregătiți să predăm dovezile pe care le avem despre urma rusească. Așteptăm informații de la partenerii noștri, pe baza cărora s-a ajuns la concluzia că este vorba de o rachetă de apărare aeriană ucraineană”, a declarat Oleksiy Danilov.

Miercuri, 16 noiembrie, secretarul general al NATO a declarat că explozia din Polonia a fost cauzată probabil de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană, dar că Rusia este responsabilă în ultimă instanță pentru că a declanșat războiul.

„Ei sunt responsabili pentru războiul care a cauzat această situație”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă după o reuniune de urgență a ambasadorilor NATO. „Permiteți-mi să fiu bine înțeles, că nu este vina Ucrainei”.

Stoltenberg a afirmat că incidentul a dovedit riscurile războiului din Ucraina, dar nu a schimbat evaluarea alianței militare privind amenințarea împotriva membrilor săi. El a adăugat că nu există niciun indiciu că Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva aliaților NATO.

Între timp, Polonia a semnalat că, în cele din urmă, ar putea să nu invoce articolul 4 al NATO, care prevede consultări între aliați în fața unei amenințări la adresa securității, deoarece explozia a fost probabil cauzată de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană și nu de Rusia.

Două rachete au căzut marți, 15 noiembrie, în Polonia. Presa poloneză a scris că două persoane au murit. Un înalt oficial al serviciilor secrete americane a declarat că rachetele care au intrat în Polonia, membru NATO, sunt rusești. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat în timpul unui briefing, că Statele Unite încă nu pot confirma informația privind căderea rachetelor rusești în Polonia.