Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Atacul israelian asupra Beirutului a…

Atacul israelian asupra Beirutului a ucis 31 de persoane. Peste 3000 de oameni au fost răniți în ultima săptămână

Sursă: Reuters/Amr Abdallah Dalsh

Cel puțin 31 de persoane, dintre care și 3 copii, au murit vineri, 20 septembrie, într-un atac aerian israelian asupra unei suburbii a Beirutului, a anunțat sâmbătă, 21 septembrie, Ministerul libanez al Sănătății, relatează Reuters.

Hezbollah a declarat că printre morți se numără 16 dintre membrii săi, inclusiv liderul Ibrahim Aqil și un alt comandant de rang înalt, Ahmed Wahbi.

Reuters scrie că atacul a escaladat brusc conflictul dintre Israel și grupul susținut de Iran și a provocat o nouă lovitură Hezbollah, după două zile de atacuri în care au explodat pagerele și stațiile radio folosite de luptătorii săi. Numărul total al morților în aceste atacuri a crescut la 39, iar peste 3 000 de oameni au fost răniți.

Se crede că atacurile asupra dispozitivelor de comunicații au fost efectuate de Israel, care nu a confirmat și nici nu a negat implicarea sa.

Ministrul Transporturilor aliniat cu Hezbollah, Ali Hamieh, a declarat că cel puțin 23 de persoane sunt încă date dispărute, potrivit Reuters.

Într-o scurtă declarație difuzată vineri seara, 20 septembrie, de presa israeliană, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că obiectivele Israelului sunt clare și că acțiunile sale vorbesc de la sine.

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, care a declarat săptămâna aceasta că Israelul lansează o nouă fază de război la granița de nord, a scris pe X că „succesiunea acțiunilor din noua fază va continua până când obiectivul va fi atins: întoarcerea în siguranță a locuitorilor din nord la casele lor”.

Zeci de mii de oameni au fost evacuați din case, de pe ambele părți ale graniței dintre Israel și Liban, de când Hezbollah a început să tragă rachete asupra Israelului, în gest de solidaritate față de palestinieni care duc un război cu Isaraelul de aproape un an.

Armata israeliană a declarat sâmbătă că spațiul aerian din nordul Israelului – din orașul Hadera la nord – a fost închis zborurilor private, însă a menționat că măsura nu afectează zborurile internaționale.

Cu cel puțin 70 de persoane ucise în Liban săptămâna aceasta, numărul morților în țară, din octombrie și până acum, a depășit 740. Conflictul actual dintre Israel și Hezbollah este cel mai grav de la războiul din 2006.

În timp ce conflictul actual a fost în mare parte limitat la zonele de la frontieră sau din apropierea acesteia, escaladarea din această săptămână a sporit îngrijorările că s-ar putea extinde și intensifica și mai mult, scrie Reuters.