AstraZeneca, al treilea candidat la vaccinare, asigură că formula sa are eficienţă de 100% împotriva formelor severe de COVID-19
Grupul farmaceutic AstraZeneca anunţă că a găsit – în urma unor cercetări suplimentare – „formula câştigătoare” a vaccinului său împotriva Covid-19, pe care l-a dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford.
Autoritatea britanică de reglementare MHRA urmează să se pronunţe în următoarele zile, în vederea unei utilizări – începând de la 4 ianuarie, relatează AFP, potrivit Mediafax.
„Credem că am găsit formula câştigătoare şi felul în care să ajungem la o eficacitate care, prin două doze, să fie la fel de mare ca a celorlalte vaccinuri împotriva Covid-19”, anunţă directorul general Pascal Soriot în Sunday Times.
Vaccinul AstraZeneca asigură o „protecţie de 100%” împotriva tuturor formelor grave de Covid-19, dă asigurări Pascal Soriot.
În primele rezultate ale tstelor clinice la scară mare – realizate în Regatul Unit şi Brazilia -, laboratorul britanic anunţa în noiembrie că vaccinul său era eficient într-o medie de 70%, faţă de o eficienţă de peste 90% a vaccinurilor alianţei ameriano-germane Pfizer/BioNTech şi companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna.
În spatele acestui rezultat mediu se ascund diferenţe mari între două protocoale diferite: eficacienţa este de 90% pentru voluntarii care au primit mai întâi o jumătate de doză, apoi o doză completă o lună mai târziu, dar doar 62% pentru un alt grup vaccinat cu două doze complete.
Vaccinul Oxford / AstraZeneca este aşteptat cu nerăbdare, deoarece este relativ ieftin şi nu trebuie păstrat la temperaturi la fel de scăzute ca cel de la Pfizer / BioNTech, de exemplu, depozitat la -70 grade. Acest lucru face mai uşoară vaccinarea pe scară largă, precum şi în casele de îngrijire medicală.
Prima ţară occidentală care a început să injecteze doze ale vaccinului produs de Pfizer / BioNTech la începutul lunii decembrie, Regatul Unit se bazează pe acest al doilea vaccin pentru a limita epidemia de Covid-19, în cotextul apariţiei unei noi variante a coronavirusului. Împotriva acestei mutaţii, „credem pentru moment că vaccinul ar trebui să fie eficient”, a spus Pascal Soriot.
În total, peste 600.000 de persoane au primit deja o primă doză de vaccin Pfizer / BioNTech. Succesul campaniei actuale din Regatul Unit este cu atât mai important cu cât ţara este una dintre cele mai afectate de pandemie, cu peste 70.000 de morţi.