Așa-zișii lideri ai autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk au numit „ambasadori” în Rusia
Așa-zișii lideri ai autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk (DNR), Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, au numit „ambasadori” în Federația Rusă, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.
Olga Makeeva a fost numită „ambasadoare extraordinară și plenipotențiară a DNR” în Federația Rusă. Ea este actuala „vicepreședintă” a Consiliului Popular al autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD).
Rodion Miroshnik a fost numit „ambasador” al autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LNR) în Federația Rusă. Din 2015 până în 2022, el a fost reprezentantul autoproclamatei LNR în subgrupul politic al grupului de contact pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei, iar în perioada când Viktor Ianukovici deținea funcția de prim-ministru al Ucrainei, acesta a fost secretarul său de presă.
Pe 21 februarie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind „recunoașterea independenței” autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk. Peste trei zile de la semnarea acestor documente, pe 24 februarie, Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina pentru „demilitarizarea și denazificarea țării”.
Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.
Pe 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Atunci, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga, însă Kremlinul ulterior a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga.