Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Artista rusă Alla Pugaciova condamnă…

Artista rusă Alla Pugaciova condamnă războiul din Ucraina și cere Ministerului Justiției din Federația Rusă să o includă pe „lista agenților străini”

Sursa foto: Reuters

Alla Pugaciova, „regina muzicii pop sovietice”, a condamnat duminică, 18 septembrie, războiul provocat de Rusia în Ucraina, despre care a spus că ucide soldați pentru scopuri iluzorii și împovărează oamenii obișnuiți. Totodată, artista rusă a cerut Ministerului Justiției din Federația Rusă să o includă pe „lista agenților străini”, scrie Reuters.

De la invazia din 24 februarie, Rusia a luat măsuri drastice împotriva disidenței, autoritățile aplicând amenzi artiștilor care se proclamă împotriva războiului. Televiziunea de stat îi cataloghează pe critici „drept trădători ai patriei”.

Pugaciova, în vârstă de 73 de ani, considerată cea mai faimoasă femeie din Rusia, a cerut Kremlinului să o clasifice, de asemenea, ca „agent străin” după ce soțul ei, comediantul de televiziune Maxim Galkin, în vârstă de 46 de ani, a fost inclus, pe 16 septembrie, pe această listă.

„Vă cer să mă includeți și pe mine în rândul agenților străini ai țării mele iubite pentru că sunt solidară cu soțul meu”, a spus Pugaciova pe Instagram, rețea de socializare care este interzisă în Rusia.

Pugaciova a declarat că soțul ei a fost un patriot care și-a dorit o țară prosperă în care dăinuie pacea și libertatea.

Ea nu a folosit cuvântul război, dar și-a exprimat clar dezaprobarea față de ceea ce Kremlinul numește o „operațiune militară specială” în Ucraina.

O astfel de poziție din partea uneia dintre cele mai faimoase persoane din Rusia este rară și potențial periculoasă în Rusia modernă, notează Reuters. De asemenea, indică nivelul de îngrijorare în cadrul elitei rusești cu privire la război.

Anterior, Pugaciova a fost elogiată atât de Putin, cât și de Boris Elțîn. La moartea lui Mihail Gorbaciov, ea l-a lăudat pe ultimul lider sovietic pentru că a permis „libertatea și a respins violența”.

La sfârșitul lunii februarie, după ce Rusia a invadat Ucraina, cântăreața Alla Pugaciova și soțul ei Maxim Galkin au zburat în Israel cu copiii lor. 

Ucraina spune că luptă împotriva unei ocupații de tip imperial din partea Rusiei și că nu se va opri până când ultimul soldat nu va fi expulzat.

Războiul provocat de Rusia în Ucraina a ucis zeci de mii de oameni, a declanșat un val inflaționist în economia globală și a ridicat tensiunile geopolitice la niveluri nemaiîntâlnite de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.