Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Armenia a suspendat difuzarea canalului…

Armenia a suspendat difuzarea canalului rus „Pervîi Kanal”. Erevanul este gata să interzică canalele rusești și chiar să rezilieze acordul interstatal în mod unilateral

imagine simbol

Armenia a suspendat difuzarea canalului rus „Pervîi Kanal”. Oficial s-a anunțat că compania nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale și nu și-a achitat taxa de emisie pentru 2,5 luni. Valoarea datoriei fiind de circa trei mii de dolari pentru fiecare lună de emisie, relatează Jam News.

„Difuzarea canalului în multiplexul public al Armeniei a fost oprită temporar până când datoria va fi complet rambursată”, a declarat ministrul industriei de înaltă tehnologie, Mkhitar Hayrapetyan.

Deși încetarea difuzării se explică prin neîndeplinirea obligațiilor financiare de către compania rusă, în ultimele luni, în Armenia s-a discutat frecvent conținutul emisiunilor și posibilitatea de a priva canalele rusești de timp de antenă, deoarece programele lor „conțin minciuni, manipulări și insulte împotriva poporului armean și a conducerii țării”.

Cel mai recent exemplu a fost difuzarea programului „Jocul cel Mare” de pe 27 mai. În acest episod al programului, prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, Konstantin Zatulin, a atribuit prim-ministrului Armeniei declarații pe care nu le-a făcut niciodată, a prezentat fapte denaturate cu privire la exodul armenilor din  Nagorno-Karabah  și delimitarea frontierei cu  Azerbaidjanul.

Zatulin „răspândește informații în mod deliberat false”

Platforma de investigare a faptelor FIP.am (Fact investigation platform) a analizat difuzarea  programului din 27 mai și a constatat că invitatul programului, Konstantin Zatulin, vorbind despre Armenia, a făcut cel puțin trei declarații mincinoase.

El a spus că  „Pashinyan și-a abandonat compatrioții din Nagorno-Karabah, i-a abandonat, de fapt i-a abandonat, i-a trădat, ca urmare a avut loc un exod al armenilor din Nagorno-Karabah ”. Potrivit acestuia, Pashinyan a anunțat care sunt cele două țări din blocul militar care au ajutat  Azerbaidjanul să se pregătească pentru războiul din Karabakh, subliniind că „numele capitalelor acestora încep cu litera „M” , referindu-se la Minsk și Moscova.

Apoi, vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI a abordat procesul de delimitare a frontierei armeano-azerbaidjane și a declarat că  „guvernul armean trădează interesele Armeniei, cedând teritorii pe care armenii le consideră ale lor”.

Platforma de verificare a faptelor a punctat toate declarațiile lui Zatulin și le-a infirmat. Potrivit concluziei publicate pe site-ul platformei, de fapt:

  • Pe 19 septembrie 2023, nu Armenia și conducerea ei au lăsat populația armeană neprotejată în timpul ofensivei forțelor armate azere, ci misiunea rusă de menținere a păcii staționată aici;
  • Pashinyan nu a vorbit despre capitale care încep cu majusculele „M”, și nu a menționat Moscova și Minsk;
  • Procesul de delimitare și demarcare a granițelor dintre Armenia și Azerbaidjan se realizează conform hărților Statului Major al URSS din 1976, ceea ce înseamnă că granițele lor administrative au fost păstrate intacte la momentul prăbușirii Uniunii Sovietice.

Erevanul este gata să interzică canalele rusești și chiar să rezilieze acordul în mod unilateral

În urmă cu o lună, ministrul industriei, Mkhitar Hayrapetyan a comentat problema difuzării canalelor TV rusești. El a subliniat că partea armeană este hotărâtă să rezolve problema în mod constructiv, dar nu a exclus posibilitatea de a opri difuzarea posturilor rusești în Armenia dacă Moscova nu va fi de acord cu propunerea Erevanului de a modifica acordul bilateral.

Se știe că Armenia a propus redactarea documentului și introducerea modificărilor care ar permite aplicarea sancțiunilor în cazul unor încălcări

„Vrem doar să rezolvăm problema temeinic, sub forma unui document, a unui acord, astfel încât să nu mai fie nevoie ca noi sau dumneavoastră să atingem această temă și ca cetățenii noștri să nu-și irosească puterea și energia, gândindu-se la asta”,  a spus Hayrapetyan reporterilor.

Cu puțin timp înainte, ministrul a declarat în parlament că, dacă propunerile părții armene nu vor fi acceptate, Armenia poate lua în calcul posibilitatea rezilierii acordului în mod unilateral.

Problema este discutată deja de câteva luni

Posibilitatea de a închide canalele de televiziune rusești a fost discutată activ în Armenia încă de anul trecut. În septembrie 2023, „Pervîi Kanal” a difuzat un episod al programului „Păpușile moștenitoare ale lui Tutti”. În program s-a discutat despre primul ministru al Armeniei. Programul era întitulat „Nikol Pashinyan: vestitorul necazului”.

După cum au anunțat experții armeni, întregul program a constat în manipulări, falsificarea faptelor și declarații jignitoare adresate autorităților armene. Erevanul oficial a considerat aceste declarații ca fiind „complet inacceptabile”. Ambasadorul Rusiei a fost chemat la Ministerul de Externe și a primit o notă de protest.

Canalul nu și-a pierdut frecvențele în acel moment. Ulterior, au apărut informații că părțile au avut consultări, și „partea rusă a recunoscut încălcările”.

În februarie 2024, Erevanul a trimis o notă de protest Federației Ruse în legătură cu încălcarea acordului semnat între cele două guverne.

Despre alte încălcări și sancțiuni

La sfârșitul lunii martie 2024, „Rețeaua de radiodifuziune și televiziune din Armenia” a blocat difuzarea în Armenia a programelor de autor Seara cu Vladimir Solovyov” și „Seara de duminică cu Vladimir Solovyov”, difuzate pe postul public de televiziune multiplex „PLANETA”.

Comisia armeană de televiziune și radio a anunțat că sunt observate de mult timp încălcări ale articolelor acordului armeano-rus. Până în punctul în care Soloviev și-a permis să amenințe Armenia cu pierderea statalității.

„Republica Armenia nu poate tolera programe cu un astfel de conținut care ar putea pune sub semnul întrebării demnitatea statului și a poporului nostru”,  a declarat ministrul industriei de înaltă tehnologie, Mkhitar Hayrapetyan.

În decembrie anul trecut, Comisia pentru Televiziune și Radio a decis să suspende pentru o lună licența companiei Tospa, care retransmite programe de la postul de radio „Sputnik Armenia”.

Comisia a înregistrat încălcări în cinci programe. În special, în episodul programului „Vineri cu Tigran Keosayan”. Autoritatea de reglementare a statului a anunțat că autorul și prezentatorul au făcut declarații jignitoare împotriva poporului armean și a șefului statului, au făcut amenințări și îndemnuri la violență.

Ce scriu armenii pe rețelele de socializare

Iată cele mai tipice comentarii ale utilizatorilor armeni de rețele sociale:

„Tot ce e rusesc trebuie închis pentru totdeauna.”

„Cine le-a dat dreptul să ia decizii pentru mine și să-mi spună ce să privesc la televizor?”

„Aceasta trebuia făcut cu mult timp în urmă.”

„Acesta este o modalitate de a distrage atenția de la problemele din țară”.

„Tot ceea ce rusește trebuie să fie închis, fie că este un canal TV, o școală sau o instituție. Ne-am săturat.”

„Din nou jumătăți de măsură, niște explicații că banii nu au fost plătiți. Spuneți-o direct: lucrați împotriva existenței Armeniei. Încălcați un acord interstatal. Dacă nu vreți să vă pierdeți undele de emisie, permiteți-ne să transmitem canalul armean din Erevan în toată Rusia – în limba rusă.

Vom invita zi și noapte experți care îl vor face praf pe Putin și politica sa perfidă față de Rusia și poporul rus, vor critica războiul pe care îl duce, care a devenit o tragedie pentru poporul și statul său. În caz contrar – mergeți la adresa navei dumneavoastră”.