Arestovîci: Rusia este în căutarea unui nou tip de imperiu, din moment ce nu a reușit să ocupe Ucraina
După mai bine de o lună de război în Ucraina, Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a spus că țara sa va persista în invadarea Ucrainei „până la atingerea scopului propus”. Pe de altă parte, Oleksiy Arestovich, consilierul preşedintelui Ucrainei, susține că războiul ar putea dura până în 2035.
Potrivit lui Vladimir Putin, convorbirile de pace cu Ucraina au ajuns într-un „punct mort”. Acesta susține că dovezile atrocităților rusești în suburbia Bucea din Kiev sunt niște „fake-uri”, scrie NYT.
Masacrul din Bucea
După retragerea trupelor ruse din Bucea, în spațiul public au apărut imagini video care au șocat comunitatea internațională. De-a lungul străzilor au fost descoperite cadavre ale civililor ucraineni, cei mai mulți dintre ei împușcați în zona capului. Pe de altă parte, civili ucraineni morți, cu mâinile legate la spate, au fost descoperiți aruncați în gropi comune săpate la periferiile orașului. Au fost descoperite și camere improvizate de tortură, unde zăceau corpurile neînsuflețite ale unor civili. Primarul orașului Bucea anunță că peste 400 de persoane au fost ucise cu brutalitate de invadatorii ruși.
De menționat că există mai multe dovezi care ar demonstra că populația civilă din Bucea a fost ucisă înainte ca trupele ruse să se retragă din oraș. Printre acestea sunt și imaginile filmate cu o dronă, pe parcursul mai multor zile, de pe 23 până pe 30 martie 2022. Aceste înregistrări prezintă încă o dovadă importantă (împreună cu imaginile din satelit de la „The New York Times”), care arată că oamenii din Bucea au fost uciși chiar înainte ca trupele ruse să se retragă din oraș.
Violența sexuală – armă de război?
Totodată, soldații ruşi au violat minori, afirmă comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean, Ludmila Denisova. Printre victime este o fată de 14 ani din Bucea, care a rămas însărcinată după ce a fost violată de cinci bărbaţi. Un băiat de 11 ani din Bucea a fost şi el violat, în timp ce mama lui, legată de un scaun, a fost silită să privească.
„Nu există loc pe pământ sau în iad unde criminalii rașiști să se poată ascunde de pedeapsă”, a declarat Denisova, făcând apel la organizațiile internaționale pentru investigarea acestor fapte.
Menționăm că violul este strict interzis de articolul 27 din Convenția de la Geneva din 1949 privind protecția persoanelor civile în timp de război.
Obiectivele Rusiei se concentrează pe regiunea Donbas
Pentru prima dată Vladimir Putin s-a îndepărtat de obiectivul său de a obține controlul total asupra Ucrainei. El a spus că obiectivele Rusiei se concentrează acum pe regiunea Donbas din estul Ucrainei. „Scopul nostru este să ajutăm oamenii care trăiesc în Donbas, care simt legătura lor puternică cu Rusia”, a declarat el.
Aceste afirmații, însă, nu pot fi luate în serios. Timp de luni de zile premergătoare invaziei, oficialii ruși au insistat că nu există planuri de invadare și că acumularea de trupe a fost doar un exercițiu militar, ceea ce pe 24 februarie s-a dovedit a fi o minciună.
În prezent, oficialii ucraineni și occidentali anticipează o ofensivă intensă în regiunea Donbas, unde sunt dislocate trupe rusești. Ministerul britanic al Apărării a anunțat, pe 12 aprilie, că, în următoarele două-trei săptămâni, se așteaptă intensificarea luptelor în estul Ucrainei.
„Atacurile trupelor rusești sunt încă concentrate pe pozițiile ucrainene de lângă Donetsk și Luhansk. De asemenea, luptele continuă în zona Mîkolaiv și Herson și se reia atacul asupra orașului Kramatorsk. Continuă retragerea trupelor ruse din Belarus pentru redistribuire în estul Ucrainei”, acestea sunt principalele constatări ale serviciilor secrete britanice.
„Ucraina este condamnată la un conflict cu Rusia”
Detașamentul de Operațiuni Speciale „Azov” a acuzat Rusia că ar fi folosit arme chimice în orașul asediat Mariupol. Marea Britanie verifică aceste informații. „Orice utilizare a unor astfel de arme ar fi o escaladare nesimțită a acestui conflict și îi vom cere socoteală lui Putin și regimului său”, a declarat ministra britanică de Externe, Liz Truss.
Oleksi Arestovîci, consilierul preşedintelui Ucrainei, a afirmat, într-un interviu pentru „Unian”, că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2035.
„Conflictul dintre Rusia și Ucraina face parte din acele tipuri de conflicte care nu pot fi soluționate. Rusia este în căutarea unui nou tip de imperiu (din moment ce nu a reușit să ocupe Ucraina – n.r.).
Noi suntem condamnați la un conflict cu ei. Confruntarea este o normă a vieții noastre. Chiar dacă la cârma Rusiei va veni un liberal, nu cred că vor scădea confruntările cu Ucraina, indiferent de faptul cine va fi la noi la putere”, susține acesta.
Totodată, Arestovîci consideră că, pe parcurs, ar putea fi evitate confruntările militare. Vor fi însă alte tipuri de confruntări: politică, informațională, economică, diplomatică, a serviciilor secrete etc.