Anchetă la Timișoara, după gestul controversat al unui cercetător care și-a administrat un vaccin neomologat pentru COVID – 19
Controversatul șef al clinicii OncoGen din Timișoara, Virgil Păunescu, a anunțat într-o postare pe Facebook că și-a administrat vaccinul neomologat pentru COVID-19 cu care s-a lăudat încă din luna martie. După gestul medicului, presa română scrie că managerul Spitalului Județean Timișoara, care administrează institutul OncoGen a anunțat că va deschide o anchetă internă.
Într-o postare pe Facebook, şeful Institului OncoGen anunţa că s-a autovaccinat ca să vadă pe propria piele efectele şi ca să le demonstreze autorităţilor române că proiectul său este unul valoros, în care merită să învestească. Spitalul Judeţean din Timişoara, care administrează institutul a anunţat că va demara o anchetă, împreună cu specialişti de la universitatea din oraş, pentru a se asigura că au fost respectaţi paşii cercetării. Managerul de la Timişoara spune şi că declaraţii profesorului Păunescu ar trebui făcute cu mai multă responsabilitate, pentru a nu induce în eroare publicul. Pentru că, deşi cercetătorii timişoreni au avut rezultate bune de-a lungul timpului, graba de a trage concluzii le poate dăuna.
,,Având în vedere complexitatea cercetării, pentru a ne asigura că toţi paşii au fost efectuaţi, Spitalul Judeţean şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara vor face o comisie comună de anchetă, cu specilaişti, care vor parcurge toate etapele şi vor verifica cum au fost făcute toate procedurile.
Nu ne-a notificat că va recurge la acest pas și este vorba, se pare, că și-a administrat un produs compus din proteine sintetizate după codul genetic al virusului, sintetizate în Germania, deci nu este vorba de un vaccin, ci de un produs experimental și nu există nici o dovadă că acesta furnizează o imunitate.”, a declarat pentru Mediafax managerului Spitalului Judeţean din Timişoara, Raul Pătraşcu.
Cu toate acestea, șeful institului de la Timişoara a prezentat avantajele vaccinului său.
,,Cel mai mare avantaj este că poate fi fabricat în România. Al doilea avantaj este că foloseşte o tehnologie total nouă şi, cel mai important lucru din punct de vedere virusulogic şi epidemiologic este că tehnologia de vaccinare este foarte mobilă. Dacă virusul se schimbă mâine, în trei zile am o nouă soluţie. Sistemul imun reacţionează mult mai puternic decât m-am aşteptat eu. Asta era şi o altă problemă, cum stabilim dozele şi dacă ce credem noi este corect. Am folosit proteine din capsula virală, numai că nu sunt extrase din capsula virală, pentru că virusul a fost secvenţializat şi pus pe internet. Noi ştiam care e structura proteinelor şi aceste proteine virale au fost sintetizate artificial în Germania”, a susținut Virgil Păunescu.
În Institutul OncoGen, care aparține Spitalului Județean din Timișoara, se lucrează de mai multe luni pentru descoperirea unui vaccin anti-COVID-19. Conducerea Spitalului Județean din Timișoara se teme că întreg studiul poate fi periclitat de modul în care a procedat cercetătorul Virgil Păunescu, așa că a deschis o anchetă internă.
Obținerea unui vaccin poate dura și doi ani de zile. Și asta pentru că este necesar să se urmeze câțiva pași obligatorii, stabiliți de Organizația Mondială a Sănătății. În primul rând studiile preclinice se fac în laborator pe culturi de celule și pe animale. Abia apoi se trece la etapa clinică a testării, când serul este admninistrat oamenilor care se oferă voluntari, scrie stirileprotv.ro.
În mod normal, sunt patru faze, în care grupurile de voluntari primesc vaccinul. Sunt necesari până la 15.000 de oameni care să accepte să intre în studiul clinic.
În situații de pandemie, cum este acum, se poate merge pe o procedură accelerată, astfel în primă fază sunt incluse între 50 și 150 de persoane, iar în următoarele trei între 200 și 3.000 de persoane sau 9000. Toți voluntarii vaccinați sunt urmăriți de medici timp de 14 zile. Experții sunt atenți la apariția anticorpilor protectori, dar și a reacțiilor adverse’.
Toți voluntarii care participă la testarea unui vaccin trebuie să fie sănătoși, iar studiul se face pe grupe de vârstă.
În Marea Britanie și în China a inceptut deja testarea pe oameni a unor vaccinuri, iar cercetătorii din Israel vor să adapteze un vaccin folosit împotriva coronavirusului la găini, astfel încât să poată fi administrat oamenilor.
Surse: Digi24.ro, Mediafax.ro, stirileprotv.ro