Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Analiză/ Ce trebuie să facă…

Analiză Ce trebuie să facă R. Moldova pentru a evita scenariul georgian la parlamentare

Mii de manifestanţi pro-europeni au protestat în ultimele zece zile în fața Legislativului georgian din Tbilisi, manifestând împotriva guvernului, acuzat de abandonarea ambiţiilor europene ale ţării şi de fraudarea alegerilor parlamentare în favoarea Rusiei. Ziarul de Gardă a discutat cu patru experți în politică externă despre acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă guvernarea actuală pentru a evita un eventual scenariu georgian la alegerile parlamentare din vara anului viitor.

„Forțele politice pro-europene ar trebui să renunțe la orgoliile personale”

Pe fondul greșelilor de comunicare strategică, un scenariu georgian pare din ce în ce mai probabil în Republica Moldova, consideră expertul român în politică externă, Mihai Isac. „Lecțiile oferite de alegători la alegerile din 20 octombrie și din 3 noiembrie nu au fost înțelese de actualele autorități. Pentru a preveni pericolul instalării unui model georgian la Chișinău, forțele politice pro-europene ar trebui să renunțe la orgoliile personale și să demareze în regim de urgență discuții pentru stabilirea unor reguli clare privind desfășurarea campaniei electorale, care să faciliteze ulterior formarea unei coaliții guvernamentale pro-europene”, subliniază expertul. 

Potrivit lui, este greu de crezut că până la sfârșitul mandatului actualului Legislativ de la Chișinău vor exista rezultate palpabile în procesul de reformă a justiției ori a altor domenii importante. 

Incapacitatea autorităților de a-și asuma cu mai mare vigoare procesul de reformare a justiției va fi, cu siguranță, decontată electoral. Votul de protest va forma o parte importantă a numărului de voturi primit de forțele de opoziție, indiferent de orientarea politică”, consideră Mihai Isac.

Pe de altă parte, expertul menționează că autorităților de la Chișinău nu le va reuși să împiedice în totalitate implicarea Federației Ruse în coruperea voinței electoratului din R. Moldova, dar acestea pot să limiteze în mod semnificativ acțiunile Rusiei. 

Lecțiile de la ultimele alegeri din R. Moldova, România ori Bulgaria trebuie implementate rapid în legislația națională. Conform datelor publice, serviciile de specialitate și-au făcut datoria, dar a lipsit voința politică pentru luarea unor măsuri menite să oprească aceste acțiuni. Chiar dacă Federația Rusă a instrumentalizat elemente criminale și oligarhice împotriva voinței populației din R. Moldova, o parte din eșecul ultimelor exerciții electorale trebuie asumat și înțeles de actuala guvernare. Victoria unor forțe politice pro-ruse ori cooptarea la guvernare a unor forțe politice cu opțiuni pro-ruse ascunse ar condamna R. Moldova la o stagnare toxică, similară celei din Georgia, stat care are trecut în constituția sa ambiția de integrare europeană”, menționează Mihai Isac.

„Realitatea nu lasă loc de prea mult optimism”

Expertul Andrei Curăraru, de la comunitatea Watchdog, consideră că un prim pas esențial pentru evitarea unui scenariu georgian la Chișinău este accelerarea investigațiilor în cazul celor 138.000 de persoane suspectate că au fost mituite prin intermediul conturilor din banca rusească PSB. „Lipsa progresului în acest caz subminează încrederea publică în justiție și permite rețelelor de influență să opereze fără obstacole. Următorul pas trebuie să fie interzicerea Blocului Victorie, un instrument evident al intereselor Kremlinului în Moldova”, menționează Curăraru.

Expertul este de părere că soluțiile oferite de autorități la problemele din sistemul energetic, dar și cel informațional vor face diferența. 

„În plan energetic, dependența de energia produsă în regiunea transnistreană trebuie eliminată, or eventuala suspendare a livrărilor de gaz către Transnistria este o mișcare strategică a Rusiei pentru a crea instabilitate. Investițiile în surse alternative de energie, extinderea infrastructurii de conectivitate cu România și creșterea producției interne sunt priorități imediate. În același context, prețurile ridicate la energie continuă să genereze nemulțumiri sociale, alimentând narative eurosceptice. Fără politici economice care să reducă impactul asupra celor mai vulnerabili, aceste nemulțumiri vor fi speculate de forțele anti-europene.

În plan informațional, Rusia continuă să folosească dezinformarea ca armă, iar Moldova trebuie să răspundă prin consolidarea presei independente, educație mediatică și inițiative eficiente de verificare a faptelor. Situația din România arată cât de fragile sunt democrațiile în raport cu astfel de atacuri”, subliniază expertul Watchdog. 

Realitatea nu lasă loc de prea mult optimism, consideră Curăraru, dar cazul recent al României – unde Kremlinul a încercat tactici similare – „poate face ca Uniunea Europeană să înțeleagă mai bine cum se desfășoară acest război hibrid”. 

„Este important să fie sancționați cei care s-au făcut vinovați de vicierea procesului electoral”

Directoarea Experts for Security and Global Affairs (ESGA), Angela Grămadă, subliniază necesitatea unei discuții oneste în societate despre impactul unui scenariu politic după modelul georgian, care ar implica toți actorii relevanți, sancționării celor responsabili de vicierea procesului electoral și înțelegerii de către politicieni a diferenței între interesul național și interesul de partid, pentru a asigura o competiție corectă și democratică.

În primul rând trebuie să avem o discuție onestă în cadrul societății despre impactul unui asemenea scenariu. Această discuție trebuie să implice actori diferiți, nu doar societate civilă sau presă care să tragă semnale de alarmă. Nu este productiv ca aceiași actori să semnaleze riscuri și provocări, iar ceilalți să aștepte de pe margine efectul unei noi crize politice, mai ales că unii actori pro-ruși deja cochetează cu ideea adoptării unei legislații similare, adică o legislație care să limiteze dreptul la asociere și să reducă presa independentă la tăcere. Este important să explicăm societății care este rolul partidelor politice, al sectorului asociativ, al societății, dar și al presei într-o societate democratică și că nu ne putem lipsi de unul dintre acești actori pentru a construi ceva durabil. 

În același timp, este important să fie sancționați cei care s-au făcut vinovați de vicierea procesului electoral. Fără transformarea anchetelor și investigațiilor în decizii concrete de pedepsire conform legii a actorilor care se fac vinovați de coruperea procesului electoral, nu cred că vom putea spune că avem încredere în rezultatul pentru alegerile parlamentare. 

A treia condiție se referă chiar la actorii politici: aceștia trebuie să înțeleagă că definirea interesului național nu e egal cu definirea interesului „de partid”, pe termen scurt. Competiția trebuie să fie una onestă, legală și corectă, fără a vicia votul prin bani”, subliniază Angela Grămadă.

Expertul Institutului de Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, de partea sa, spune că, pentru a evita scenariul georgian, Republica Moldova are nevoie de o majoritate parlamentară pro-europeană cosistentă și durabilă. „În cadrul acestei majorități, trebuie să existe o asumare clară a obiectivului de aderare la UE, indiferent de diferențele ideologice sau de poziție pe anumite subiecte. În mod cert, membri acestei majorități trebuie să se bucure de integritate și să nu fie șantajabili sau controlați de către Rusia. Totodată, trebuie fie canalizate mai multe eforturi în direcția informării publicului cu privire la investițiile UE la nivel local și beneficiiile integrării europene pentru comunitățile locale. În caz contrar, riscăm să repetăm experiența nefastă a Georgiei”, consideră expertul.