Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Analiză BBC. Folosirea armelor occidentale…

Analiză BBC. Folosirea armelor occidentale pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei. Ce va schimba această decizie și cum va influența ea linia frontului în Ucraina?

Sursa foto: bbc.com

Ucrainei i se permite acum să folosească arme occidentale pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei. Ce va schimba această decizie și cum va influența ea linia frontului în Ucraina?

Până în prezent, țările occidentale au limitat utilizarea armelor lor la ținte militare situate în interiorul Ucrainei, inclusiv Crimeea și teritoriile ocupate. Ei erau îngrijorați de faptul că atacarea țintelor peste granița recunoscută internațional cu arme furnizate de țările NATO va escalada conflictul, se arată în analiza BBC.

Dar cel mai recent avans al Rusiei în regiunea de nord-est Harkiv i-a convins pe aliații Kievului că, pentru a se apăra, Ucraina trebuie să fie capabilă să distrugă ținte militare și de cealaltă parte a graniței.

Luna trecută, Rusia a lansat un asalt terestru masiv în regiune, deschizând un nou front și cucerind mai multe sate. Avansul rusesc a reprezentat o amenințare serioasă pentru Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, care se află la doar 30 km distanță de graniță.

Granița din această regiune este efectiv și linia frontului, astfel încât interzicerea utilizării armelor occidentale pentru a lovi ținte dincolo de Ucraina a permis trupelor ruse să se pregătească pentru acea operațiune într-un mediu sigur.

În urma presiunii tot mai mari din partea Ucrainei și a altor state europene, SUA au fost de acord să-și schimbe politica și să permită Kievului să lovească Rusia cu arme occidentale.

„Semnul distinctiv al angajamentului nostru a fost să ne adaptăm și să ne adaptăm după cum este necesar, pentru a îndeplini ceea ce se întâmplă de fapt pe câmpul de luptă, pentru a ne asigura că Ucraina are ceea ce are nevoie, atunci când are nevoie”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken în timpul unei întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO la Praga, vineri.

Cu doar câteva zile înainte de acest anunț, președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va extinde „zonele sanitare” în cazul în care armele occidentale cu rază lungă sunt folosite pentru a lovi teritoriul rus.

El a spus că țările NATO din Europa trebuie să-și amintească că au „state cu teritorii mici și populație densă”.

„Trebuie să ia în considerare acest factor înainte de a discuta asupra unor lovituri adânc în interiorul teritoriului rus”, a adăugat el.

Evitarea unei escalade este probabil motivul pentru care SUA nu au inclus arme cu rază lungă de acțiune precum ATACMS (Army Tactical Missile Systems) în permisiunea sa de a lovi Rusia. Aceste rachete au o rază de acțiune de 300 km și ar putea fi folosite pentru a lovi bazele militare și aerodromurile până pe teritoriul Rusiei.

Astfel de limitări lasă Ucrainei doar opțiunea de a se concentra asupra țintelor din apropierea graniței sale. Dar aceasta este încă o schimbare majoră de politică a principalilor aliați ai Kievului.

Chiar și cu o rază de acțiune mai scurtă – de până la 70 km – mai multe lansatoare de rachete, cum ar fi HIMARS, pot perturba semnificativ operațiunile logistice rusești și mișcarea trupelor, ceea ce va încetini în cele din urmă orice plan ofensiv.

Acum, Ucraina poate „lovi locurile în care inamicul și-a concentrat trupele, echipamentele și depozitele de aprovizionare care sunt folosite pentru a ataca Ucraina”, spune Yuriy Povkh de la grupul tactic Harkov care coordonează operațiunile militare în nord-est.

La începutul acestei săptămâni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia își adună trupele la doar 90 km de Harkov pentru o altă ofensivă.

Iar Institutul pentru Studiul Războiului a analizat imagini din satelit și a confirmat că au existat „activități extinse la depozite și depozite” în acea zonă. Deci, capacitatea de a viza acele instalații va întări serios capacitatea forțelor ucrainene de a respinge noile atacuri din regiune.

Cu toate acestea, ridicarea interdicției asupra armelor occidentale este puțin probabil să ajute la protejarea Ucrainei de bombele rusești, cunoscute la nivel local sub numele de KAB. Ele au un efect devastator și sunt folosite în mod regulat pentru a bombarda Harkov și alte orașe de graniță. Dar pentru a opri astfel de atacuri, forțele ucrainene trebuie să vizeze avioanele care aruncă acele KAB-uri mortale.

Singura armă capabilă să intercepteze acele avioane pe care Ucraina le are la dispoziție în acest moment este sistemul american de apărare aeriană Patriot. Cu toate acestea, aducerea acestei arme aproape de Harkov este un risc uriaș. Dronele spion îl pot observa rapid, iar Moscova poate lansa rachete precum Iskander pentru a distruge acest sistem scump.

Interesant este că Regatul Unit și Franța, care furnizează Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow, lansate în comun (sau Scalp, așa cum sunt numite în Franța), nu au restricționat în mod explicit utilizarea acestora. Iar autonomia lor poate merge până la 250 km. De fapt, președintele francez Emanuel Macron le-a spus jurnaliștilor săptămâna trecută: „Ar trebui să permitem [Ucrainei] să neutralizeze locurile militare din care sunt lansate rachetele și, practic, locurile militare din care este atacată Ucraina”.

Și o astfel de retorică este văzută ca permisiunea de a folosi Storm Shadows/Scalps, a declarat pentru BBC un ofițer de aviație militară care preferă să rămână anonim. Deci, spune el, Ucraina poate acum să lovească aerodromurile din regiunile Kursk și Belgorod care se învecinează cu Ucraina.

Cu toate acestea, astfel de operațiuni vor fi limitate în ceea ce privește ceea ce pot realiza. Avioanele ucrainene Su-24 care sunt echipate cu aceste rachete de croazieră vor trebui să se apropie de granița rusă pentru a le lansa, ceea ce le face vulnerabile la sistemele de apărare aeriană rusești. Avioanele F-16 care sunt așteptate până la sfârșitul acestui an sunt mai bine echipate pentru astfel de sarcini. Dar președintele Zelensky admite că încă nu este clar dacă partenerii Ucrainei vor permite ca aceste avioane să fie folosite pentru a ataca ținte din Rusia.

„Cred că folosirea oricărei arme, de tip occidental, pe teritoriul Rusiei este o chestiune de timp”, a spus el vineri la summitul nordic de la Stockholm.

Forțele ucrainene încearcă să-și dezvolte propriile arme pentru a lovi ținte din spatele Rusiei. Unele dintre dronele lor au atacat depozite de petrol și instalații militare la sute de kilometri distanță de graniță.

Cel mai recent atac a avut loc asupra unei stații radar cu rază lungă de acțiune din orașul Orsk, care se află la 1800 km de granița cu Ucraina.