Ambasadorul UE în Belarus anunță că s-a retras de la Minsk: „Am plecat pentru consultări la Bruxelles așa cum mi-a solicitat Ministerul de Externe din Belarus”
Ambasadorul Uniunii Europene (UE) în Belarus, Dirk Schuebel, a anunțat miercuri, 30 iunie, că s-a retras din Capitala bielorusă și că a plecat la Bruxelles „pentru consultări” așa cum i-au solicitat autoritățile din cadrul Ministerului de Externe din Belarus.
Belarus și-a suspendat luni participarea la inițiativa Parteneriatului estic a Uniunii Europene (UE) din cauza sancțiunilor impuse recent de bloc împotriva țării. În context, șeful delegației UE în Belarus, Dirk Schuebel, a fost convocat luni la Ministerul de Externe din Belarus și a fost informat despre suspendare, a declarat ministerul într-un comunicat.
Miercuri, ambasadorul UE a postat un mesaj pe pagina lui Facebook în care a menționat că se retrage din Belarus, mulțumindu-le colegilor diplomați pentru colaborarea pe care au avut-o până acum.
„(…)Am plecat astăzi din Belarus pentru „consultări” la Bruxelles, așa cum mi-a fost solicitat de MAE din Belarus și împărtășesc astfel soarta colegilor mei polonezi, lituanieni și letoni. Colegul nostru din SUA nici măcar nu a fost lăsat să intre. Bielorusia de astăzi nu este chiar țara în care am ajuns acum 22 de luni, dar cred ferm că bielorușii vor persevera și vor ieși din această criză mai puternici și mai dornici ca niciodată să construiască o societate liberă, prosperă, primitoare și sigur. Aștept cu nerăbdare plăcerea de a reveni în Belarus pentru a întâlni mai mulți dintre oamenii săi rezilienți și cu inima deschisă, pentru a vedea mai multe dintre obiectivele sale istorice și naturale și pentru a contribui la încurajarea legăturilor strânse dintre UE și Belarus în toate domeniile cheie. Vreau să văd toate acele locuri frumoase din Belarus pe care nu am avut ocazia să le vizitez și să mă bucur de natura minunată, de lacurile uimitoare, de mesteacăn și alte păduri, de a descoperi sate îndepărtate și de a gusta fructele și legumele proaspete cultivate acolo. Între timp, gândurile mele rămân la fel de bine pentru fiecare prizonier politic, fiecare persoană încarcerată și tratată pe nedrept, cu membrii familiei lor, cu cei care și-au pierdut cei dragi în ultimul an turbulent. Rămâneți în siguranță pe toți din Belarus, în timp ce îmi voi face treaba de la Bruxelles pentru viitorul imediat”, se menționează în mesajul postat de către ambasadorul UE.
Uniunea Europeană a impus, joi, 24 iunie, sancţiuni împotriva unor sectoare cheie ale economiei Belarusului. Noul set de măsuri a fost publicat cu puţin timp înainte de începutul summitului UE de la Bruxelles şi cuprinde restricţii asupra comerţului cu îngrăşăminte pe bază de potasiu, cu petrol, produse din tutun, şi limitează accesul Minskului pe pieţele de capital din UE.
Aceste sancţiuni economice se adaugă interdicţiei de zbor în UE pentru companiile aeriene din Belarus, în timp ce survolarea acestei ţări şi aterizarea pe aeroporturile sale sunt nerecomandate companiilor din UE.
Totodată, UE a inclus alte 78 de nume pe lista sa neagră, care numără acum 166 de persoane, printre care și Lukaşenko şi doi dintre fiii săi, şi 15 entităţi cu legături cu regimul.
În plus, noua rundă de măsuri restrictive a vizat şapte persoane şi o entitate care au fost desemnate în legătură cu aterizarea forţată şi ilegală a unui zbor Ryanair la Minsk, în Belarus, la 23 mai 2021, fapt care a pus în pericol siguranţa aviaţiei, şi cu reţinerea de către autorităţile belaruse a jurnalistului Roman Protasevici şi a Sofiei Sapega. Printre cei vizaţi se numără, de asemenea, mai multe personalităţi importante din mediul de afaceri care sprijină regimul Lukaşenko şi beneficiază de pe urma acestuia.
Anterior, în perioada 2009-2013 Dirk Schuebel a fost ambasadorul UE în R. Moldova.