Ambasada SUA la Moscova îi îndeamnă pe cetățenii americani să părăsească imediat Rusia
Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova îndeamnă cetățenii americani să părăsească imediat Rusia în contextul în care statul rus ar putea „refuza să recunoască cetățenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetățenie, ar putea să le interzică accesul la asistență consulară americană, să le interzică ieșirea din Rusia și să-i recruteze pe cei care dețin două pașapoarte”.
„Opțiunile de zboruri comerciale sunt extrem de limitate în prezent și sunt adesea indisponibile în termen scurt. Rutele pe uscat cu mașina și autobuzul sunt încă deschise. Dacă doriți să plecați din Rusia, ar trebui să faceți acțiuni independente cât mai curând posibil. Ambasada SUA este limitată în ceea ce privește capacitatea de a ajuta cetățenii SUA, iar condițiile, inclusiv opțiunile de transport, pot deveni brusc și mai limitate.
Cetățenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia, iar cei care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să părăsească Rusia imediat, în timp ce rămân opțiuni limitate de călătorie comercială”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA de la Moscova, publicat pe 27 septembrie.
Totodată, Ambasada Statelor Unite la Moscova cetățenilor americani să evite protestele din cauza riscului reținerilor.
„Evitați toate protestele politice sau sociale și nu fotografiați personalul de securitate la aceste evenimente. Autoritățile ruse au arestat cetățeni americani care au participat la demonstrații”, se mai arată în mesajul Ambasadei americane din capitala Rusiei.
După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie 2022 despre mobilizarea parțială în Rusia, mulți ruși au părăsit țara, iar alții încă încearcă să o părăsească, de frică să nu fie trimiși pe frontul din Ucraina.
La granița cu Georgia s-au format cozi kilometrice de mașini. Din cauza fluxului mare de mașini s-a decis ca granița spre Georgia să fie trecută pe jos pentru a reduce timpul de așteptare. Pe lângă Georgia, mulți ruși au ales să plece și în Kazahstan, Kârgâstan și alte țări care le permit să treacă granița.
Mai multe țări ale UE au anunțat că nu sunt gata să deschidă granițele pentru rușii care fug de trimiterea pe front. Ministrul de externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, a scris pe Twitter: „Din motive de securitate, Letonia nu va elibera vize umanitare sau de altă natură acelor cetățeni ruși care evită mobilizarea”.
Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbegis, a anunțat luni că „Lituania nu va acorda azil celor care pur și simplu fug de responsabilitate. Rușii ar trebui să rămână și să lupte. Împotriva lui Putin”.
Ministrul de Interne al Estoniei, Lauri Laanemets, a numit invazia Ucrainei de către Rusia „responsabilitatea colectivă a cetățenilor ruși” și a susținut că a-i primi pe cei care fug de un posibil serviciu militar ar încălca sancțiunile Uniunii Europene care vizează Moscova.
Ministerul rus al Apărării a anunțat oficial că vor fi mobilizați doar 300 000 de bărbați, cu vârsta maximă de 55 de ani și cu experiență militară anterioară, dar presa rusă rusă de opoziție relatează despre bărbați mai în vârstă și persoane fără experiență militară care ar fi primit ordin de mobilizare. Se presupune că numărul real vizat de autoritățile ruse ar fi mult mai mare: până la un milion de soldați recrutați din rândul populației.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începând de miercuri, 21 septembrie, mobilizare parțială în Federația Rusă.
VIDEO Putin anunță mobilizare parțială în Federația Rusă
Ulterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a explicat că urmează a fi recrutați 300 de mii de rezerviști – cetățenii care au efectuat serviciul militar și au experiență relevantă.
Pe 24 februarie 2022, la ora 4:00, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei. De atunci, sute de sate și orașe din Ucraina au fost distruse de rachetele rușilor, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a se salva din calea războiului.