Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alți doi moldoveni au fost…

Alți doi moldoveni au fost reținuți în Paris după ce ar fi pictat avioane în formă de sicrie pe clădirile mai multor instituții de presă

Imagini desenate cu spray negru puteau fi observate marti, pe 18 iunie, pe strazile Parisului. Sursa:JOEL SAGET/AFP

Doi cetățeni moldoveni au fost reținuți la Paris, în seara zilei de miercuri, 19 iunie, fiind bănuiți că ar fi pictat, pe fațadele unor clădiri, imagini cu avioane Mirage în formă de sicriu. Graffitiurile au fost realizate fie pe clădirile unor instituții media, fie în apropierea lor. Doi cetățeni din Republica Moldova au fost reținuți miercuri noapte, suspectați că le-au mâzgălit pe fațada cotidianului Le Figaro din Paris, scrie Radio France Internationale (RFI).

Cei doi moldoveni sunt bănuiți că au mâzgălit fațada cotidianului Le Figaro din Paris cu 6 imagini care înfățișează sicrie, alături de textul „Opriți moartea” și „Vis, Ucraina”.

Un șablon identic a putut fi observat, joi dimineață, pe fațada Agenției France Presse din Paris, aflată în vecinătatea sediului Le Figaro.

Cei doi suspecți aveau asupra lor pașapoarte moldovenești. Ei au afirmat că au fost plătiți pentru a realiza aceste imagini, scrie AFP și citează surse apropiate anchetei.

Tot în această săptămână, marți și miercuri, inscripții similare dar realizate cu vopsea neagră, ce reprezentau avioane Mirage sub formă de sicriu, au fost găsite în mai multe arondismente din Paris. Ele purtau inscripția „Mirage pentru Ucraina”.

Un șablon asemănător a fost descoperit și luni, pe imobilul ce găzduiește agenția de presă France Presse.

La începutul lunii iunie, trei bărbați au fost reținuți, bănuiți că au depus mai multe sicrie, lângă Turnul Eiffel din Paris. Cei trei nu au fost inculpați, până în acest moment.

Iar săptămâna trecută, a fost deschisă o anchetă oficială pe numele a trei tineri moldoveni acuzați că au realizat mai multe inscripții cu sicrie, alături de textul „soldat francez în Ucraina”, în apropierea unui sediu al administrației centrale, în Paris. Ei sunt anchetați în libertate.

De partea sa, Parchetul din Paris a precizat că imagini similare au fost descoperite, în ultimele zile, și în arondismentele 2, 5 și 9 din Paris.

Inscripțiile par a fi inspirate dintr-un desen de presă, realizat de publicația Charlie Hebdo, notează sursa citată.

Autoritățile franceze bănuiesc că Moscova s-a afla în spatele unor acte de destabilizare, referindu-se la cele câteva sicrie care au fost depuse la picioarele Turnului Eiffel și pe care scria „soldați francezi din Ucraina”.

Președintele Emmanuel Macron a promis Ucrainei avioane Mirage precum și formarea, în Franța, a circa 4 500 de soldați ucraineni. Kremlinul a catalogat spirjinul francez acordat Ucrainei drept „o provocare”.