Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Altai Jakanbaev, suspectat că l-ar…

Altai Jakanbaev, suspectat că l-ar fi omorât pe activistul Aidos Sadîkov, avea un permis de conducere fals, emis de autoritățile române

Colaj: ZdG

Unul dintre suspecții în omorul activistului kazah Aidos Sadîkov, ar fi deținut un permis de conducere emis în România, scrie respublika.kz.media care investighează cazul independent. Potrivit sursei citate, Altai Jakanbaev a prezentat documentul proprietarei apartamentului pe care l-a închiriat în capitala ucraineană, unde a avut loc omorul.

Sursa citată relatează că Larisa, proprietara apartamentului, nu știa că Altai Jakanbaev era din Kazahstan când i-a închiriat locuința. Bărbatul i-a permis să fotografieze un document, oferindu-i un permisul de conducere pe numele Alex Kim emis de autoritățile române.

Datele indicate pe permis, la fel ca și numele, nu sunt reale: site-ul românesc de verificare a documentelor nu îl recunoaște, punctează respublika.kz.media.

Ziua și luna nașterii de pe permisul românesc nu coincid cu ziua și luna nașterii lui Jakanbaev, așa cum sunt indicate în alte surse și documente. Pe permisul românesc, data nașterii este 03.12.1988, în timp ce în pașaportul kazah este indicată 08.02.1988.

Sursă: respublika.kz.media

Faptul că un document românesc era folosit de o persoană cu aspect asiatic nu ar fi deranjat-o pe proprietara apartamentului.

„La noi, înainte de război, veneau oameni din întreaga lume. Și acum vin voluntari, jurnaliști și alții în interes de serviciu,” a spus Larina soției activistului, Nataliei Sadîkova, căreia i-a oferit și fotografia permisului și capturi de ecran din conversația cu Jakanbaev.

Jakanbaev i s-a părut Larisei „absolut normal”.

„Băiatul era îmbrăcat normal, fără nicio suspiciune. Singurul lucru, nu avea o geantă. De obicei, oamenii când vin, au bagaje cu ei. Se întâmplă să vină rude în vizită, iar oamenii merg să închirieze un apartament. Am crezut că era una dintre acele situații”, spune proprietara apartamentului.

Omorul lui Aidos Sadîkov a avut loc pe 18 iunie. Suspecții urmau să se mute din apartamentul închiriat pe 21 iunie, a declarat Larisa. Ea a început să-l sune pe Jakanbaev dimineața, în jurul orei 10:30, pe mesageria Telegram, dar nu a reușit să contacteze chiriașul. Mai târziu, ea a mers la apartament. A găsit mai multe plicuri de ceai folosite și câteva felii de pizza, care, judecând după miros, se alterase. Larisa nu i-a mai văzut niciodată pe cei doi suspecți Altai Jakanbaev și Meiram Karataev.

În Kiev, suspecții ar mai fi închiriat un apartament, potrivit Poliției Naționale a Ucrainei, acesta fiind aproape de reședința familiei Sadîkov. Aceștia au închiriat ambele apartamente prin intermediul serviciului Booking.

Când s-a înregistrat pe platforma Booking pentru a închiria apartamentul, Altai Jakanbaev s-a înregistat cu numele Aziz Ahmetov. Întrebat de Larisa de ce a indicat un alt nume, Jakanbaev a zis că este un prieten de-ai săi.

Oamenii legii au stabilit că doi cetățeni ai Kazahstanului Altai Jakanbaev și Meiram Karataev au intrat în R. Moldova în seara zilei de 18 iunie, prin punctul de trecere a frontierei Palanca, și au părăsit țara în noaptea spre 19 iunie prin Aeroportul Internațional Chișinău, spre Antalia.

Natalia Sadîkova susține că în spatele asasinării soțului său s-ar afla chiar autoritățile kazahe și că „principalul beneficiar este președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev”.

Oficiali kazahi au calificat acuzațiile drept „provocări și insinuări care nu corespund realității”. Președintele Tokaev a declarat că Astana este pregătită să coopereze cu Kievul, inclusiv prin Interpol.