Ales Bialiațki, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, și alți doi activiști pro-democrație, condamnați la 10, 9 și 7 ani de închisoare de o instanță din Belarus. Reacții după decizia tribunalului: „Este o rușine”
Ales Bialiaţki, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și activist pentru drepturile omului, vicepreședintele Federației Internaționale pentru Drepturile Omului (FIDH), Valentin Stefanovici, și avocatul Vladimir Labkovici au fost condamnați vineri, 3 martie, la 10, 9 și respectiv 7 ani de închisoare de o instanță din Belarus.
Potrivit FIDH, cei trei sunt acuzați „de contrabandă și de finanțarea unor acțiuni care încalcă ordinea publică”: „Aceste pretexte au fost folosite pentru a le sancționa activitatea lor legitimă în domeniul drepturilor omului în calitate de lideri ai „Viasna”, una dintre principalele organizații pentru drepturile omului din Belarus și membră a FIDH”.
„Oameni nevinovați sunt încarcerați pentru că au refuzat să dea înapoi, să își compromită valorile și activitatea. FIDH va continua să denunțe în continuare încarcerarea lor nedreaptă. Mișcarea globală pentru drepturile omului se opune acestui tip de acțiuni ale regimurilor autoritare, care, din păcate, par să se simtă din ce în ce mai îndrăznețe”, a declarat Alice Mogwe, președintele FIDH.
Înainte de începerea procesului, pe 5 ianuarie 2023, cei trei au fost încarcerați timp de 17 luni. Conform FIDH, procesul a derulat cu „încălcări ale legislației privind drepturile omului”.
„Inculpații au fost încătușați și plasați într-o „cușcă” în interiorul sălii de judecată, încălcându-se astfel prezumția de nevinovăție, li s-a refuzat dreptul la un avocat și nu li s-a acordat suficient timp pentru a se familiariza cu sutele de volume de materiale de caz, toate acestea făcând parte dintr-un proces măsluit. Apărarea lor nu a fost la înălțimea sistemului judiciar, care a devenit o simplă anexă a puterii executive”, mai spun reprezentanții organizației.
Svetlana Tihanovskaia, opozantă aflată în exil, a declarat că cei trei activiști pro-democrație au fost condamnați pe nedrept și a descris verdictul instanței de la Minsk ca fiind „îngrozitor”.
„Fac apel la comunitatea internațională să se alăture campaniei de solidaritate cu apărătorul drepturilor omului Ales Bialiațki – #freeales. Vă rugăm să ne sprijiniți prin organizarea de evenimente. Regimul vrea să îl reducă la tăcere pe Ales, așa că trebuie să ne asigurăm că numele lui se aude și mai tare!”, a spus ea într-un mesaj pe Twitter.
I call on the international community to join the campaign of solidarity with human rights defender Ales Bialiatski — #freeales. Please support us by organizing events & making statements. The regime wants to silence Ales, so we have to make sure his name is heard even louder! pic.twitter.com/bBbHMWQM8D
— Sviatlana Tsikhanouskaya (@Tsihanouskaya) March 3, 2023
La rândul său, ministra germană de Externe, Annalena Baerbock, a calificat procesul drept „o farsă”.
„Regimul de la Minsk luptă împotriva societății civile prin violență și încarcerare. Aceasta este o rușine zilnică la fel de mare ca și sprijinul lui Lukașenko pentru războiul (președintelui rus Vladimir) Putin (în Ucraina)”, a scris ea pe Twitter.
Mit Gewalt und Gefängnis bekämpft das Minsker Regime die Zivilgesellschaft. Das ist genauso eine tägliche Schande wie Lukaschenkos Unterstützung von Putins Krieg. Wir fordern das Ende der politischen Verfolgung und Freiheit für die über 1.400 politischen Gefangenen. 2/2
— Außenministerin Annalena Baerbock (@ABaerbock) March 3, 2023
Asociația Promo-LEX: „Criticăm persecutarea activiștilor civici”
Asociația Promo-LEX din R. Moldova critică persecutarea activiștilor civici din Belarus și regretă condamnarea liderilor „Viasna”, una dintre organizațiile cheie în domeniul drepturilor omului din Belarus.
„(…) Prietenii și colegii noștri au fost acuzați de contrabandă și finanțare a unor acțiuni de încălcare a ordinii publice. Aceste pretexte au fost folosite pentru a sancționa activitatea lor legitimă în domeniul drepturilor omului. În timpul procesului, Ales Bialiațki, fondatorul „Viasna”, a calificat cazul împotriva sa și a altor doi inculpați drept motivat politic, nedrept, pledând, din nou, nevinovat.
Până la începerea procesului, la 5 ianuarie 2023, cei trei lideri ai „Viasna” înduraseră deja peste 17 luni de închisoare. Procesul a decurs cu multiple încălcări ale legislației privind drepturile omului. Inculpații au fost încătușați și plasați în celulă, chiar în sala de judecată, fără a li se respecta prezumția de nevinovăție. Li s-a refuzat dreptul la un interpret și nu li s-a acordat suficient timp pentru a se familiariza cu materialele cauzei, toate acestea făcând parte dintr-un proces de urmărire penală trucat.
„„Viasna” a devenit ținta persecuțiilor autorităților belaruse pentru rolul său activ de a documenta încălcările drepturilor omului și de a ajuta victimele. Represiunea din Belarus a devenit omniprezentă și deosebit de brutală, mai ales după alegerile prezidențiale simulate din 2020, neutralizând, la maxim, mișcarea pentru drepturile omului și orice disidență din țară”, a anunțat Asociația.
Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, că instituția este îngrijorată de „lipsa unor proceduri de judecată echitabile și a accesului la un sistem judiciar independent în Belarus”. Autoritățile de la Minsk i-a expus pe apărătorii drepturilor omului la riscul de a fi urmăriți penal pentru activitățile lor legitime, a adăugat ea.