Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alertă de călătorie în Liban…

Alertă de călătorie în Liban și regiunea Orientului Mijlociu, emisă de MAE

Sursa: Dreamstime

În legătură cu escaladarea situației de securitate din Orientul Mijlociu și în special în Liban și Israel, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un comunicat de presă în care reamintește cetățenilor moldoveni care se află, tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Republica Libaneză, despre existența riscurilor de securitate, cu recomandarea de a evita orice călătorie.

Ministerul recomandă conaționalilor să urmărească cu atenție știrile și informațiile oficiale furnizate de autorități, inclusiv MAE și reprezentanța diplomatică din Tel Aviv. Aceste surse pot oferi actualizări referitoare la situația din zonă și eventualele măsuri de siguranță adiționale.

„Ministerul încurajează cetățenii să fie responsabili și precauți, să pună prioritate siguranța personală, să respecte instrucțiunile și regulile impuse de autorități și să evite expunerea în mod voluntar la riscuri nejustificate. MAE recomandă cetățenilor să mențină contactul cu ambasada din Israel”, notează instituția.

Pentru informații suplimentare și asistență consulară, cetățenii se pot adresa inclusiv la Centru de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau la numărul +373 22 23 20 02.

Datele de contact ale Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel:

  • Locația: Leonardo Da Vinci 21, Tel Aviv, Israel
  • +972 3-523-2000
  • tel-aviv@mfa.gov.md
  • israel.mfa.gov.md

Acum mai bine de o săptămână, șefii Armatei israeliene „au aprobat planurile operaționale pentru o ofensivă în Liban”, a relatat Times of Israel, preluat de Europa Liberă.

Comandantul Districtului Militar de Nord al Forțelor de Apărare Israelului, generalul Ori Gordin, și șeful Departamentului de Operațiuni al Statului Major General, Oded Basiuk, au decis și pregătirea trupelor pentru luptă.

Decizia șefilor militari a venit într-un moment în care atacurile grupului radical „Hezbollah” și ale unităților paramilitare palestiniene aliate în regiunile de nord ale Israelului au devenit tot mai frecvente. În același timp, temerile de creștere a ostilităților au crescut.

Israelul a avertizat anterior că nu poate tolera prezența Hezbollah în apropierea granițelor sale, după atacul brutal din 7 octombrie 2023.