Alegeri legislative în Bulgaria. Conform datelor exit-poll, partidul premierului Boiko Borisov s-a clasat pe primul loc
Partidului conservator al premierului bulgar Boiko Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative din Bulgaria, cu circa 25% din voturi, potrivit exit-poll-urilor de la ieşirea de la urne, publicate duminică seara după închiderea secţiilor de votare, informează AFP citat de Agerpres.
Votul protestatar, însă, a înregistrat un rezultat mai bun decât era aşteptat: noua formaţiune anti-elite şi anti-corupţie ”Există un Astfel de Popor” (ITN) condusă de cântăreţul şi moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov, cunoscut pentru criticile sale vehemente împotriva guvernului, se situează, potrivit sondajelor, umăr la umăr cu socialiştii.
Partidul conservator al lui Borisov a condus în sondaje cu circa 28% din intenţiile de vot.
Cu toate că victoria lui Borisov pare clară, GERB va avea nevoie de cel puţin două alte partide pentru a forma o majoritate parlamentară. Or, toate partidele noi au transmis că nu se vor alia cu Borisov, iar socialiştii au exclus orice intrare într-o coaliţie împreună cu acesta.
Dar nici opoziţia, foarte divizată, nu pare să se poată aliat împotriva premierului conservator. De pildă, formaţiunea ITN refuză orice colaborare cu socialiştii, pe care-i consideră parte a castei oligarhice şi corupte formate în Bulgaria.
”Suntem într-o situaţie în care nimeni nu vrea să se alieze cu nimeni şi luptă toţi împotriva tuturor”, sintetizează analistul politic bulgar Dimitar Ganev, notează Agerpres.
Premierul conservator a reuşit să supravieţuiască valului de proteste din vara trecută, în care demonstranţii îl acuzau de corupţie, clientelism şi de favorizarea unei oligarhii economice şi politice. O altă situaţie dificilă pentru el a fost apariţia unor imagini – despre care Borisov spune că sunt contrafăcute – în care doarme cu un pistol pe noptieră sau stă lângă teancuri cu bancnote de 500 de euro şi lingouri de aur.
Dorind să transmită o imagine de om de acţiune şi apropiat de popor, Boiko Borisov şi-a condus singur maşina în campania electorală vizitând fabrici, mici sate sau vorbind la mitinguri retransmise pe reţelele de socializare. El se prezintă drept un gardian al stabilităţii şi dezvoltării economice, importante în contextul pandemiei, şi a promis mari investiţii în infrastructură, sănătate şi educaţie.
În ultimii ani, Borisov a reuşit să crească treptat salariul minim şi pensiile, ceea ce explică în mare parte popularitatea sa. Totuşi, unii comentatori, deşi îi recunosc rezultatele economice, remarcă eşecul său în frânarea corupţiei şi reformarea justiţiei, care împiedică intrarea Bulgariei în spaţiul Schengen.