Al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: UE a inițiat procedura de suspendare a licențelor de difuzare în Europa a patru posturi de televiziune din Rusia, afiliate Kremlinului
Uniunea Europeană a convenit vineri, 16 decembrie, asupra celui de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Potrivit Consiliului European, noul pachet de sancțiuni se concentrează pe controlul exporturilor, pe finanțe și mass-media, acestea fiind o serie de măsuri menite „să lovească economia Rusiei și capacitatea acesteia de a-și continua agresiunea asupra Ucrainei”.
Astfel, în al nouălea pachet de sancțiuni UE anunță despre inițierea procedurii de suspendare a licențelor de difuzare în Europa a canalelor rusești de televiziune NTV/NTV Mir, Russia-1, REN-TV și Pervîi Canal, care sunt afiliate Kremlinului.
„Aceste canale se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse și au fost utilizate de aceasta pentru acțiunile sale continue și concertate de dezinformare și propagandă de război, care legitimează agresiunea Rusiei și subminează sprijinul pentru Ucraina.
În conformitate cu Carta drepturilor fundamentale, aceste măsuri nu vor împiedica respectivele canale mass-media și personalul acestora să desfășoare alte activități în UE în afara activităților de difuzare, de exemplu cercetare și interviuri”, potrivit Consiliului European.
De asemenea, prin al nouălea pachet de sancțiuni se impun noi controale și restricții la exportul de produse și tehnologii cu dublă utilizare, precum și de produse și tehnologii care pot contribui la consolidarea tehnologică a sectorului de apărare și securitate al Rusiei. Potrivit Consiliului European, este vorba despre motoare de drone, echipamente de camuflaj, echipamente chimice/biologice suplimentare, agenți pentru combaterea dezordinii publice și componente electronice suplimentare ale sistemelor militare ruse găsite pe câmpul de luptă.
A fost extinsă și o interdicție care vizează investițiile în proiecte din Rusia pentru a include și sectorul minier, cu anumite excepții pentru materiile prime considerate critice pentru economia UE. Totodată, potrivit deciziei UE, de astăzi cetățenii Uniunii Europene nu mai au voie să dețină vreo funcție în toate companiile rusești deținute de stat sau de persoane, entități sau organisme localizate în Rusia.
Din 24 februarie, UE a adoptat o serie de pachete de sancțiuni fără precedent ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
„UE condamnă în cei mai fermi termeni războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, care încalcă în mod flagrant suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Ea (UE n. r.) îndeamnă Rusia să oprească imediat atacurile sale (…) împotriva civililor și a infrastructurii civile și să își retragă imediat și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, declara anterior Consiliul European.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de localități au fost distruse de bombardamentele rusești, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.