Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană: „Nu subestimăm capacitatea Rusiei, rămâne în continuare cu forțe considerabile. Este foarte posibil ca acest război să continue”
Există un decalaj semnificativ între intențiile pe care Moscova le are în Ucraina și capacitatea forțelor sale de a le pune în practică, iar într-o asemenea situație, la Kremlin crește riscul de decizie ad-hoc, avertizează adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu acordat Digi 24.
Ucraina poate câștiga acest război, dar nu trebuie subestimată, totuși, capacitatea militară a Rusiei. Evaluarea NATO este că acest conflict riscă să se prelungească, deși asta ar fi în dezavantajul lui Putin. El va urmări să taie Ucrainei accesul la Marea Neagră, susține Mircea Geoană.
Tocmai de aceea, Alianța își întărește flancul estic și va oferi României la summitul de la Madrid din această vară „garanții de securitate de cea mai înaltă securitate”. Pe de altă parte, Alianța este nerăbdătoare să primească doi noi membri – Finlanda și Suedia. „Veto”-ul Turciei poate fi surmontat prin dialog, crede oficialul NATO.
Mircea Geoană a declarat că Rusia a amenințat că va riposta la o nouă extindere a NATO la granițele sale, însă în acest moment Alianța Nord-Atlantică nu percepe ca fiind vorba despre o lovitură nucleară, există un „element de raționalitate și responsabilitate” în această privință, în ciuda retoricii agresive a Moscovei.
Întrebat despre când s-ar putea termina războiul provocat de Rusia în Ucraina, adjunctul secretarului general al NATO a spus că este foarte posibil ca acest război să continue.
„Sunt mulți factori care influențează situația de pe teren. Sunt factori militari – și aici evident va conta foarte mult modul în care cele două forțe care sunt contrapuse pe terenul de luptă se vor comporta. Pe lângă faptul că armata ucraineană este o armată practic de tip NATO, pregătită de noi de foarte mulți ani de zile și că primesc în mod constant și foarte accelerat sprijin militar din partea aliaților, există un element mai puțin cuantificabil, un element oarecum imponderabil, care este legat de starea de spirit a celor două părți.
Și dacă vedem pe partea ucraineană o mobilizare fără precedent, un element de coerență și de coeziune și de bravură, ieșite din comun, pe care cu toții le aplaudăm, în partea cealaltă, la partea rusă vedem oarecum opusul acestei situații: moral al trupelor, foarte scăzut, dificultate de a-și completa efectivele pierdute în prima parte a războiului. Nu subestimăm capacitatea Federației Ruse, rămâne în continuare cu forțe considerabile, iar dacă lucrurile vor trebui să meargă către un deznodământ, probabil că acesta nu va fi prea apropiat. Spun asta cu regret, pentru că dorim cu toții să vedem acest război încheindu-se și suferințele umane încetând. Dar este foarte posibil ca acest război să continue. Și vom continua să susținem Ucraina, pentru că poate câștiga acest război. Și într-un fel, merită să câștige acest război prin modul în care își apără suveranitatea, independența și demnitatea ca stat european”, a declarat Mircea Geoană în interviul acordat pentru Digi 24.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.