A doua zi de proteste în Georgia. Manifestanții au înconjurat clădirea Parlamentului de la Tbilisi. Poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene
Mii de protestatari au ieșit miercuri, 8 martie, pe străzile din Tbilisi, pentru a doua zi consecutiv, după ce Parlamentul Georgiei a aprobat, în prima lectură, un proiect de lege privind „agenții străini”, despre care criticii spun că limitează libertatea presei și libertățile civile și este „de inspirație rusă”.
Novaya Gazeta Europa scrie că oamenii au cerut Parlamentului să respingă proiectul de lege privind „agenții străini” și să îi elibereze pe toți cei reținuți în timpul protestului din 7 martie. Autorităților georgiene li s-a acordat o oră pentru a îndeplini aceste cerințe. Protestatarii nu au primit niciun răspuns și au înconjurat clădirea Parlamentului și au început să arunce petarde, spărgând geamurile clădirii.
Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene. Au apărut informații potrivit cărora protestatarii au încercat să intre în curtea parlamentului. Sursa citată menționează că la protest participă între 30 și 40 de mii de persoane.
Parlamentul Georgiei a adoptat, în prima lectură, un proiect de lege controversat privind „agenții străini”, despre care criticii spun că este inspirat dintr-o lege aprobată de Rusia în 2012. Sute de oameni au ieșit, pe 7 martie, pe străzile din Tbilisi pentru a protesta față de noua lege.
În discursul său de la New York, președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, i-a susținut pe protestatari spunând: „Georgia își vede viitorul în Europa. Și nu vom lăsa pe nimeni să ne ia viitorul european. (…) Încă din prima zi a fost evident că mă voi opune prin veto acestei legi”, a spus ea.
Șeful diplomației UE, Josep Borrel, a declarat că legea privind „agenții străini” contravine obiectivului Georgiei de a adera la Uniunea Europeană. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Statele Unite nu exclud posibilitatea de a impune sancțiuni autorităților georgiene.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a afirmat, într-un interviu pentru Digi24, că Georgia s-a îndepărtat considerabil de UE și riscă să piardă sprijinul acesteia dacă va continua cu „tendințele nedemocratice”.