42 de țări s-au adresat la Curtea internațională de la Haga în legătură cu invazia rusă în Ucraina: Ministrul ucrainean de Justiție: „Investigarea crimelor de război a început” – VIDEO
42 de țări s-au adresat la Curtea Internațională de la Haga în legătură cu războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Anunțul a fost făcut luni dimineață de ministrul ucrainean al Justiției, Denis Malyuska, care a menționat că investigarea crimelor de război la nivel internațional a început deja.
Ministrul ucrainean de Justiție, Denis Malyuska, a declarat că până acum, 42 de țări s-au alăturat anchetei crimelor comise de Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei.
„42 de țări s-au adresat deja la Curtea Internațională de la Haga, iar investigarea crimelor de război la nivel internațional a început. Recursurile depuse de aceste țări a simplificat și accelerat procedura pentru Ucraina”, a spus el.
Potrivit oficialului, experți din toată Ucraina lucrează pentru a colecta dovezi ale crimelor de război din Bucea, însă, ministrul ucrainean mai susține că numărul acestor crime este atât de mare încât nu există suficiente resurse.
„Resursele sunt limitate, pentru că numărul crimelor comise de Federația Rusă este nebunesc, și necesită mult efort. Problema este mare, dar crimele de război sunt prioritare. Avem sprijin internațional, vor veni experți din Franța săptămâna aceasta. În plus, suntem în negocieri cu alte țări UE, cu o mare probabilitate ca acestea să-și pună la dispoziție și experții profesioniști, iar acest lucru va ajuta să facem față unei cantități uriașe de muncă”, a spus el.
Ministrul a remarcat că cel mai greu este să dovedești vinovăția celor care au dat ordine penale.
„Acum se adună o bază de date pentru a urmări separat fiecare militar al Federației Ruse pentru ceea ce a făcut, iar cei care au dat ordinele corespunzătoare erau siguri că nu li se va întâmpla nimic. Erau siguri de victorie și nu s-a vorbit ca ar ascunde vreun fel de amprente sau se ascund de camere. Nu este prea complicat de identificat executorii, e mai complicat cu liderii lor, pentru că ce ordine s-au dat și cum au fost formulate – aceasta este problema care trebuie investigată. (…) Avem nevoie de probe mai complexe, inclusiv interceptări radio, documente interceptate, mărturii ale făptuitorilor”, a mai spus ministrul de Justiție.
El i-a avertizat pe ucraineni să nu se aștepte la rezultate rapide în investigațiile privind crimele de război.
„Nu este nevoie să purtați ochelari de culoare roz. Federația Rusă nu îi va extrăda dacă își păstrează această putere și nu există schimbări radicale în interior. Desigur că nu își vor extrăda criminalii de război”, a spus el.
Potrivit ministrului, dificultatea aducerii criminalilor de război în fața justiției în instanțele internaționale este că prezența lor fizică este necesară, lucru greu de obținut.
„Cel mai bine ar fi ca un astfel de verdict să fie emis de o instanță penală internațională, pentru că are competență și o regiune în care se pun în aplicare deciziile. Este cea mai mare instituție de drept. Problema instanței penale internaționale este că nu judecă cauzele în lipsa acuzatului, astfel că toți acuzații trebuie să ajungă în fața instanței. Din spusele călăilor cei care au comis aceste crime groaznice la Gostomel, la Bucea, sunt tineri. Ei cu siguranța vor supraviețui până la vreme când vor fi predați justiției. Termenul de prescripție pentru astfel de infracțiuni nu se încheie”, a rezumat ministrul Justiției.
La 16 martie curent, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.
Ucraina a acuzat Rusia de încălcarea Convenţiei din 1948 privind genocidul şi a cerut Curţii să ordone încetarea imediată a ostilităţilor.
Rusia a boicotat audierile la 7 martie şi 8 martie. Însă, într-un document scris, Moscova a respins competenţa curţii cu privire la speţa prezentată de Ucraina, conform Agerpres.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a salutat într-un mesaj pe Twitter sentința Curții de la Haga și cere Rusiei să se supună „imediat” deciziei instanței, pentru a evita o și mai mare izolare.Publicitate